41ab5835ab66fd5951e2275490fd12ed
U VAZDUHU · urban flash

Ponekad ni najgore katastrofe. bilo prirodne, bilo rezultat ljudskih dejstava, nisu u stanju da sruše sve stvari. Ono što ostane uglavnom postane podsetnik na katastrofu, ali i neretko simbol novog početka.

Predstavljamo vam 10 takvih stvari iz bogate ljudske istorije:

1. Brandenburška kapija

Brandenburška kapija je praktično jedina znamenitost koja je preživela savezničko bombardovanje Berlina 1945. godine. Jedanaest godina nakon unifikacije Nemačke, 2000. godine je restaurirana i danas predstavlja simbol Berlina i jednu od najposećenijih znamenitosti u Berlinu.

2. Sano svetilište

Sano svetilište je još jedna lokacija koja je preživela savezničko bombardovanje 1945. godine, ovog puta ono najgore u Nagasakiju. Locirano oko 800 metara od epicentra ekspolozije atomske bombe, ovo svetilište je poznato po kapiji od koje je ostao samo jedan stub, kao i drveća koje je nekim čudom preživelo.

3. Čudotvorni bor

Ovaj bor je jedini od 70.000 drveća koji je preživeo prirodnu katastrofu u delu Japana koji je bio pod najžešćim udarom cunamija i zemljotresa 2011. godine. Nažalost kao posledica radikalne promene životnih uslova nakon cunamija, nije bio u stanju da preživi duže od godinu i po dana. Japanci su drvo odsekli i uz određene dodatke od veštačkih materijala napravili od njega spomenik.

4. Kupola atomske bombe

Ova znamenitost se nalazi u Spomen parku mira u Hirošimi, i predstavlja još jednu građevinu koja je donekle ostala sačuvana posle pada atomske bombe, ovog puta samo 160 metara daleko od epicentra eksplozije. Zanimljivo je da nije postojala sloga među lokalnim stanovništvom da li je treba srušiti ili sačuvati. Danas stoji rekonstruisana u Spomen parku mira i nalazi se pod zaštitom UNESCOa.

5. Horjudži pagoda

Ovaj budistički hram je sagrađen 607. godine nove ere i predstavlja najstariju drvenu građevinu u Japanu. Inače pagoda je preživela jak zemljotres čak 46 puta!

6. Krivi toranj u Pizi

Korišten od strane Nemaca tokom Drugog svetskog rata kao izvidnica, mogla je vrlo lako da završi kao meta savezničkih snaga. Jedino što ga je spaslo od rušenja, je oklevanje jednog američkog narednika koji je zaslepljen njegovom lepotom, odlučio da ne naredi njegovo bombardovanje. Krivi toranj u Pizi je i dan danas jedna od najpoznatijih znamenitosti Italije, a svi znamo kakva je konkurencija.

7. Kip Isusa

Znali smo da može da hoda po vodi, a sada znamo da može da preživi i tajfun. Kip Isusa Hrista na Filipinima je posle razornog tajfuna Jolanda 2013. godine ostao praktično netaknut.

8. Rahmatula džamija

Locirana na obali ostrva Sumatre u Indoneziji, ova džamija je nekim čudom izdržala jednu od najrazornijih prirodnih katastrofa u ljudskoj istoriji, zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. godine. Zaista je neverovatan prizor velelepnog zdanja koje se izdiže u gotovo spljoštenoj okolini.

9. Drveno raspeće i statua Bogorodice

Ovi hrišćanski simboli su uspeli da prežive veliki požar u katoličkoj crkvi Svetog krsta u San Hozeu u Kaliforniji. Članovi crkve su, naravno, ovaj događaj interpretirali kao znak božije ljubavi i podstaknuti time odlučili da ponovo izgrade crkvu na istoj lokaciji.

10. Čikaški vodotoranj

Sagrađen 1869, Čikaški vodotoranj više liči na srednjevekovni evropski grad nego na vodotoranj. Ova građevina je jedina koja je preživela veliki požar 1871. koji je spalio ceo Čikago do temelja. Od tada je jako voljen među stanovnicima grada, koji su ga i spasli od rušenja nekoliko puta do 1962. godine kada je i konačno restauriran.

 

disney-cartoons-inserted-into-real-life-2 Život je film – poznate scene umetnute u realnost Sneg i led Prelepe skulpture od snega i leda Moderni nomadi Gde mi je kancelarija? – web serija za moderne nomade Hobiti snimili video o bezbednosti u avionu Hobiti snimili video o bezbednosti u avionu