Karen Gillan kao Nebula (foto fansshare.com, wallpaperswide.com)
KULTURA · film/TV

Gotovo da više nema važnog strip junaka koji nije doživeo filmsku ili televizijsku inkarnaciju. Studio Marvel je, na primer, samo u toku protekle decenije uspešno plasirao devetnaest filmova po ugledu na stripove, a više od deset novih nalazi se u različitim fazama produkcije.

U hordi junaka ovog serijala, koji je poznat kao Marvelov filmski univerzum, teško je prepoznati mnoge glumce. Prekriveni šminkom ili kompjuterskom intervencijom, oni su nam se predstavili samo kao različita, maštovita bića. Vin Diesel i Bradley Cooper su, na primer, udahuli život drvolikom Grootu i rakunu Rocketu, ali to je opšte poznato. Ovom prilikom podsećamo vas na deset drugih neprepoznatljivih umetnika, bez čijeg bi „vanzemaljskog“ talenta Marvelov univerzum bio znatno siromašniji.

Dave Bautista

Kada je pre četiri godine prvi put glumio Draxa u filmu Guardians of the Galaxy, delovalo je kao da je Dave Bautista doživeo uspeh preko noći. Bivši profesionalni rvač ponovio je ulogu ratobornog vanzemaljca još dvaput, bacajući u zasenak role koje je imao u filmovima The Man with the Iron Fists i Riddick. U međuvremenu je odigrao epizodnu ulogu u filmu Blade Runner 2049, a u produkciji ima još pet filmova.

Tom Vaughan-Lawlor

Irski glumac Tom Vaughan-Lawlor poznat je kao mučitelj doktora Strangea u još uvek aktuelnom Marvelovom hitu Avengers: Infinity War. Pre nego što se u spomenutom ostvarenju pojavio kao nakazni Ebony Maw, skrenuo je pažnju u seriji Love/Hate i filmu The Infiltrator. Diplomirao je dramske studije na Triniti koledžu u Dablinu i nastavio ih na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti u Londonu, tako da ćemo ga sigurno viđati na velikom platnu i u budućnosti.

Christopher Eccleston

Britanski glumac Christopher Eccleston provodio je šest sati u šminkernici i više od pola sata u garderobi da bi postao vilenjak Melekith iz filma Thor: The Dark World. Rekao je da ga je zahtevnoj ulozi privukao motiv osvete. Iako je morao da nauči dijaloge na izmišljenom jeziku, mnoge scene u kojima se pojavljuje izbačene su u montaži da bi naracija filma bila efikasnija.

Pom Klementieff

Sudbina Mantis trebalo je da bude neizvesna – upoznali smo je u filmu Guardians of the Galaxy Vol. 2 i ostali bez nje na kraju filma Avengers: Infinity War, kada je pretvorena u prah poput mnogih drugih junaka. Međutim, već je najavljeno da će francuska glumica Pom Klementieff reprizirati ulogu u trećem delu filma Guardians of the Galaxy, tako da nam preostaje da vidimo kako će scenaristi rešiti problem i vratiti Mantis iz mrtvih.

Adewale Akinnuoye-Agbaje

Algrim, moćni general vilenjaka Malekitha, postao je gotovo nepobedivi, monstruozni Kurse u filmu Thor: The Dark World. Priliku da oživi oba lica negativca dobio je Adewale Akinnuoye-Agbaje, glumac koji je poznatiji po serijama Oz, Lost i Game of Thrones. Odelo koje je nosio u filmu o Thoru bilo je teško oko 20 kilograma, a izjavio da je u oko 80 % slučajeva kada se Kurse vidi na filmu reč o kostimu, a ne o kompjuterskoj animaciji.

Lee Pace

Prvu ulogu na filmu Lee Pace je odigrao 2003, kad je u ostvarenju Soldier’s Girl glumio transrodnu ženu. Rekao je da će uvek ostati ponosan na nju, iako je morao da izgubi više od 10 kilograma i nosi prostetičke grudi i kukove da bi uspešno obavio zadatak. Transformacija iz ovog filma više nije jedina kojom Lee može da se pohvali. Kada je otišao na udiciju da bi glumio Petera Quilla, glavnog junaka filma Guardians of the Galaxy, sa test snimanja je izašao kao glavni negativac Ronan. U toj ulozi ćemo ga videti i sledeće godine, kada bude prikazan dugo očekivani Marvelov film Captain Marvel.

Carrie Coon

Sjajna glumica Carrie Coon pokazala je šta ume u fantastično osmišljenim i realizovanim serijama The Lefovers i Fargo, tako da je uloga kompjuterski modelovane Proxime Midnight, koju je odigrala u filmu Avengers: Infinity War, daleko ispod njenog nivoa. U produkciji se trenutno nalaze tri njena filma, za koje se nadamo da će joj obezbediti zasluženi napredak u karijeri.

Colm Feore

Kad je pre sedam godina Thor prvi put posetio Marvelov univerzum bio je u velikom sukobu sa džinovima. Ledenim grdosijama vladao je kralj Laufey, ispod čije se maske sakrio glumac Colm Feore. Feore je trošio pet sati u šminkernici da bi postao Thorov neprijatelj, a u televizijskoj i filmskoj karijeri, koja traje od osamdesetih godina prošlog veka, ostvario je 150 uloga.

Karen Gillan

Proučavanje Spartanaca, brijanje glave, šminkanje u trajanju od četiri i po sata i trening od dva meseca – Karen Gillan morala je da prođe kroz sve to da bi uspešno oživela lik ratoborne Nebule. Trud se isplatio jer škotska glumica više nije poznata samo po filmovima studija Marvel i seriji Doctor Who. Nedavno smo je mogli videti i u velikom hitu Jumanji: Welcome to the Jungle, čiji se nastavak očekuje.

Josh Brolin

Pedesetogodišnji Josh Brolin ostvario je prvu ulogu na velikom platnu 1985. godine u filmu The Goonies. Od tada se oprobao u mnogim žanrovima i postao veoma zapažen u filmskom svetu. Bio je nominovan za Oskara za sporednu ulogu u filmu Milk, ali su mu u poslednje vreme draži likovi iz Marvelovog univerzuma. Thanosa je prvi put tumačio u filmu Guardians of the Galaxy, a potom i u filmu Avengers: Infinity War. Prošlog meseca glumac se pojavio i kao Cable u nastavku filma Deadpool.

KILLING EVE pic Nove serije koje toplo preporučujemo Nesreća nevinih Serija po romanu Agate Kristi: „Nesreća nevinih“ je sasvim kontroverzna Disenchantment Tvorac „Simpsonovih“ ima novu seriju Klub zadovoljnih žena Klub zadovoljnih žena: Idealan film za mame, sestre, drugarice · · ·