Naslovna strana
KULTURA · film/TV

Zamislite veliki bulevar na čijem početku u fensi zgradi u centru žive David Lynch, Charlie Kaufman, Cronenberg i Jodorowsky, na sledećem ćošku su John Waters i Álex de la Iglesia, a na drugom kraju, tamo negde u Boleču kinematografije, Radomir Belaćević piše nove nebeske projekte u svojoj prikolici, u pauzama igrajući šah sa Edom Woodom. Da vidimo ko su još stanari ove živopisne ulice.

1. Kalvarija (1996, Hrvatska, Zvonimir Maycug)

S neba, pa u rebra. Odmah na početku liste donosimo ultimativni „Bože, šta sam upravo odgledao“ klasik, hrvatsku Kalvariju. Pored neponovljive glume i dijaloga, posebnu notu daje činjenica da fatalni glavni lik nema ime, već ga svi oslovljavaju sa Novinar.

2. Moebius (2013, Južna Koreja, Kim Ki-duk)

Kao i u voljenom Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring, i u ovom filmu, takođe vizuelno savršenom, Kim Ki-duk provlači budističke pouke. No, za razliku od prvopomenute tople priče o trnovitom putu i pokajanju glavnog junaka, u ovom ostvarenju, inače u potpunosti lišenom dijaloga, odsečen je koji penis više i počinjeno nešto više incesta. Note to self za muškarce: ako vam je polni organ disfunkcionalan, predložite devojci (ili momku) da vam zarije nož u predelu ključne kosti i onda se malo „poigra“ sa istim. Rezultati, barem prema ovoj viziji Kim Ki-duka, mogu biti iznenađujući.

3. Riki-Oh: The Story of Ricky (1991, Hongkong, Lam Nai-choi)

Daleki istok je očekivano najzastupljeniji deo sveta na listi. Sledi ostvarenje sa verovatno najneverovatnijom scenom borbe u istoriji filma.

4. Otto; or Up with Dead People (2008, Kanada/Nemačka, Bruce LaBruce)

Svi smo u životu pogledali bar jedan film sa zombijima i bar jedan sa gay-queer-LGBT tematikom. Uvek škakljivi Bruce LaBruce je otišao korak dalje i izbacio film o gej zombijima.

5. The Human Centipede 3 (Final Sequence) (2015, Holandija, Tom Six)

Svako ko se latio gledanja trilogije o Ljudskoj stonozi, bilo da ju je osvestio preko South Parka ili ovako, očekivao je ne preterano epohalnu priču koja pomera granice izopačenosti. Prvi deo je poprilično uspeo u tome, a drugi je malo remek-delo žanra. Onda je došao i treći, svojevrsna definicija kovanice „WTF“, potpuno promašeno ostvarenje u kojem su se Dieter Laser i Laurence R. Harvey pokakili na svoje glavne uloge iz prvog, odnosno drugog dela. Ipak, ima i ovde par svetlih momenata, kao što su Ljudska gusenica sačinjena od robijaša sa najtežim kaznama, penetracija u delove tela gde u stvarnom životu rupa nema (po ugledu na prethodni film sa liste) i naš omiljeni Roberts, Julijin brat Eric.

6. Mystics in Bali (1981, Indonezija, H. Tjut Djalil)

Vraćamo se na Istok, ali sada u Indoneziju, odakle dolazi ovaj horor film koji se bavi opasnom crnom magijom Balija. U njemu zapadnjačka spisateljica u potrazi za svežom temom biva žrtva sopstvene radoznalosti i postaje Leyak – mitološka pojava čija se glava noću odvaja od tela i onda zajedno sa visećim plućima i sistemom organa za varenje slobodno obleće ostrvo, pijući krv nevinih žrtava. Zvuči kul, izgleda još kulje.

7. The Man Who Saved the World (1982, Turska, Çetin İnanç)

Dovoljno je reći da je u narodu opšteprihvaćeni naziv ovog filma “Turski Star Wars”.

8. Salò, or the 120 Days of Sodom (1975, Italija/Francuska, Pier Paolo Pasolini)

Ne treba trošiti reči na kontroverzan život i smrt slavnog Pasolinija i njegov poslednji, najkontroverzniji film. Ipak, treba istaći jedan posebno WTF momenat – glavni glumac koji igra kolovođu celog festivala nezamislivih perverzija iz čuvene knjige Markiza de Sada isti je onaj Paolo Bonacelli koji glumi milog sveštenika u Jarmuschovom klasiku Night on Earth.

9. The Baby (1973, SAD, Ted Post)

Još jedan kultni urnebes iz ’70-ih, kao poručen za ovu listu. Čudna porodica koju sačinjavaju majka i troje odrasle dece – dve ćerke i 21-ogodišnji sin koji se u potpunosti ponaša kao beba i odaziva isključivo na ime Baby (nešto poput Novinara u prvom filmu sa liste). Radoznala socijalna radnica. Zaplet blago uznemiravajuć, rasplet zastrašujuće urnebesan. Da ne otkrivamo previše.

10. The Happiness of the Katakuris (2001, Japan, Takashi Miike)

Red je da zatvorimo listu Japanom i predvodnikom tamošnje scene uvrnutih ostvarenja, Takashijem Miikeom. Nekoliko njegovih filmova moglo se ovde naći, ali, eto, odabran je onaj za koji je procenjeno da ga naša publika slabije poznaje u odnosu na, recimo, Audition ili Visitor Q. A i prezabavan je.

Vrele noći Belgije Premijera filma „Vrele noći Belgije“ na FEST-u Akcione heroine Top 5: Najbolje akcione heroine Tri nove serije Tri serije koje morate pogledati: „Džesika Džouns“, „Eš protiv zlih mrtvaca“ & „Prostranstvo“ cover1 10 najboljih filmskih adaptacija poznatih knjiga