gay-anthems_hero
KULTURA · muzika

Kako neka pesma postaje gej himna? Da li je presudan tekst sa kojim članovi LGBTQ populacije mogu da se poistovete ili je ključna muzika i propratna, najčešće kemp, estetika izvođača? Verovatno obe stvari igraju ulogu.

Saznajte u našem tekstu kojih 10 pop pesama su posebno značajne za LGBTQ zajednicu.

1. George Michael Freedom! ’90 (1990)

Proći će još osam godina do trenutka kada će George Michael javno priznati da je gej, ali i pre nego što je popularni pevač obelodanio svoje seksualno opredeljenje, on je bio ikona u gej krugovima. Jedan od glavnih razloga takve njegove reputacije je i pesma Freedom! ’90 sa svojim nezaboravnim stihovima sa kojima su se mnogi homoseksualci poistovetili (I think there’s something you should know/I think it’s time I told you so/There’s something deep inside of me / There’s someone else I’ve got to be).

2. Scissor Sisters Take Your Mama (2004)

Scissor Sisters su sredinom prve dekade novogo milenijuma imali nekoliko hitova koji bi bez problema mogli da se nađu na našoj listi, ali ako bi trebalo da se odlučimo za jedan, bila bi to pesma Take Your Mama. Njena tema je otkrivanja seksualnog identiteta članovima porodice, ali, ovog puta obrađena na humorističan način. Naime, članovi benda preporučuju da pre nego što kažete svojoj mami da ste gej, prvo je dobro napijete i odvedete u provod.

3. Lady Gaga Born This Way (2011)

Lady Gaga je od početka karijere bila gej ikona, a ovom pesmo je samo potvrdila taj status. Born This Way je tipična disko himna koju ćete često čuti u gej klubovima, ali, naravno, ne samo njima. Ona poziva ljude da prihvate različitost i ne pokušavaju da ukalupe druge u svoj model normalnosti.

4. The Weather Girls It’s Raining Men (1982)

Zanimljivo je da je ova pesma prvobitno napisana za Donnu Summer, ali ju je velika disko diva odbila budući da je u to vreme postala ponovo rođena hrišćanka. Pesma nije eksplicitno gej, ali je odmah prihvaćena od strane ove zajednice i postala neizostavna numera na njihovim žurkama.

5. Robyn Dancing On My Own (2010)

Dancing On My Own švedske pevačice Robyn je još jedan dokaz da neke od najboljih pop pesama dolaze iz ove zemlje. Ovaj hit je posvećen svim onima koji su doživeli razočaranje tokom večernjeg izlaska i bili prinuđeni da svog izabranika/izabranicu gledaju u naručju druge osobe.

6. Queen I Want to Break Free (1984)

Zanimljivo je da ovu pesmu nije napisao jedini homoseksualac u grupi Queen, frontmen Freddie Mercury, već je autor stihova i muzike basista John Deacon. Ne sme se zaboraviti ni legendarni spot za pesmu u kome su se članovi benda maskirali u žene.

7. Village People Y.M.C.A. (1978)

Pesma koja veliča vrline Hrišćanske organizacije mladih (Young Men’s Christian Association) disko grupe Village People je za mnoge homoseksualce imala i drugo, skriveno značenje. Naime, veruje se da su se objekti ove organizacije koristili i za upražnjavanje ne baš hrišćanskih aktivnosti.

8. RuPaul Sissy That Walk (2014)

RuPaul je uradio zaista mnogo za promociju LGBTQ kulture u javnosti. On se tokom svoje karijere bavio raznoraznim aktivnostima, ali najveći broj ljudi ga pamti jedino kao izvođača hitova kao što su Supermodel (You Better Work) Sissy That Walk, veoma popularnih među pripadnicima LGBTQ zajednice.

9. Frankie Goes To Hollywood Relax (1983)

Jedan od najeksplicitnijih hit singlova ikada je vladao svetskim top listama 1983. i 1984. godine. Članovi grupe su prvobitno negirali da pesma Relax ima bilo kakvu seksualnu konotaciju i tvrdili da je reč o motivaciji, međutim, ubrzo su promenili stav i javno priznali ono što je svakom odraslom čoveku koji je čuo njene reči bilo odavno jasno.

10. Diana Ross I’m Coming Out (1980)

Autori ovog singla, članovi grupe ChicBernard Edwards i Nile Rodgers, su morali da budu posebno uporni kako bi ubedili Dianu Ross da snimi ovu pesmu, koja je imala specijalno značenje za pripadnike LGBTQ populacije. Malo je reći da ona danas ima počasno mesto među gej himnama.


FoxAndHisFriends_LERI_AHEL_ZELJKO_LUKETIC_(Photo_by_Igor_Leksic)_2 Leri Ahel & Željko Luketić govore o najsočnijim YU disko trenucima a0747675434_10 5 obrada koje su poznatije od originalnih verzija pesama THE MYSTERY OF THE BULGARIAN VOICES album cover City letnja preporuka #45: Album „BooCheMish“ hora The Mystery of the Bulgarian Voices Festival-ulicnih-sviraca- City letnja preporuka #85: Festival uličnih svirača – Gradić fest · · ·