Naslovna fotografija - Stiven Spilberg (foto Art Streiber)
KULTURA · film/TV

Zarada ne bi trebalo da predstavlja merilo kvaliteta. Filmovi koji inkasiraju velike svote novca mogu biti površni i prolazni. U slučaju reditelja, međutim, oprez kao da nije potreban. Većina velikana čija su ostvarenja zaradila najviše novca u istoriji (ne računajući inflaciju) toliko je puta pokazala šta zna i ume da im se talenat ne može osporiti. Možda vam neka od imena sa liste koja sledi nisu poznata, ali ste filmove koje su osmislili sigurno gledali i ovo je lepa prilika da ih se podsetite.

Tim Barton

Zarada filmova: 4,059,582,670$

Eskcentričan, introvertan ili mračan? Tim Barton mogao bi biti sve nabrojano, a da opet nijedna od tih odrednica ne predstavlja manu. Njegove rediteljske bravure krasi jedinstven i upečatljiv stil, koji predstavlja pravi mamac za publiku. Filmovi Batman, Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow, Big Fish, Charlie and the Chocolate Factory i drugi visoko se kotiraju u njegovom pohodu na bioskope. Naredne godine videćemo da li će Barton s ušatim slončetom Dambom ostvariti sličan uspeh kakav je postigao s filmom Alice in Wonderland, koji je u svetu zaradio više od milijardu dolara.

Kris Kolumbus

Zarada filmova: 4,092,733,049$

Home Alone, Mrs. Doubtfire, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief… Kris Kolumbus se, očigledno, specijalizovao za porodične filmove. „Mogu da razumem opravdanost toga da se ljudima pokaže ružnija strana sveta, ali takođe mislim da filmovi omogućavaju da se ljudima ulije i osećaj za nadu. Ako film ne teži tome, mislim da nije vredan snimanja“, rekao je jednom prilikom. Sudeći po zaradi Kolumbusovih filmova, izgleda da se publika slaže s tom izjavom.

Ridli Skot

Zarada filmova: 4,122,266,940$

Genijalnost Ridlija Skota je nenadmašna. Retko koji reditelj uspeva s takvom lakoćom da šeta od jednog žanra do drugog. Skot je režirao filmove kao što su Alien, Blade Runner, Legend, Thelma & Louise, Gladiator, Hannibal, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, Prometheus, The Martian i mnoge druge. Bio je četiri puta nominovan za Oskara, ali nijednog nije dobio. Još uvek radi punom parom iako ima osamdeset godina.

Robert Zemekis

Zarada filmova: 4,315,204,840$

Poslednja dva filma Roberta Zemekisa – The Walk i Allied, nisu postigla značajan uspeh na blagajnama. Nisu to bili loši filmovi. Pre će biti da su tumačeni u odnosu na impozantnu filmografiju koju je Zemekis ostvario pre njih. Romancing the Stone, trilogija Back to the Future, Who Framed Roger Rabbit, Forrest Gump, Contact, Cast Away i Flight zaštitni su znak ovog reditelja, čiji ćemo novo ostvarenje – Welcome to Marwen, gledati u novembru.

Kristofer Nolan

Zarada filmova: 4,703,918,446$

Bilo je jasno da će Kristofer Nolan postati sjajan reditelj još kad je pre dvadeset godina režirao debitantski film The Following. Ovaj Britanac jedan je od retkih filmadžija za koje se može reći da nisu napravili nijednu grešku. Njegove filmove Memento, Insomnia, The Prestige, Inception, Interstellar i Dunkirk prihvatili su i publika i kritika, baš kao i nenadmašnu ekranizaciju priče o Betmenu – trilogiju The Dark Knight.

Dejvid Jejts

Zarada filmova: 5,332,763,548$

Od četvrtog dela Harry Potter franšize, pa sve do njenog kraja, Jejts je pokazao da ima odličan stil i briljantne ideje, ali i da zanatski, prevashodno montažno, njegovi filmovi mogu imati mana. Doživeo je veliki debakl s filmom The Legend of Tarzan pre dve godine. Avantura Fantastic Beasts and Where to Find Them uspešno ga je vratila na vrh holivudske most wanted liste i u svet Harija Potera. Nastavak, koji je Jejts takođe režirao, biće premijerno prikazan u novembru.

Džejms Kameron

Zarada filmova: 6,229,972,167$

Ako ne računamo dokumentarce i kratki metar, Džejms Kameron je u karijeri režirao samo osam filmova: Piranha II: The Spawning, The Terminator, Aliens, The Abyss, Terminator 2, True Lies, Titanic i Avatar. Osim filma Piranha II, na kom je morao da se povinuje zahtevima producenta, svi ostali postali su kultni hitovi. Titanic je duže od decenije važio za film s najvećom zaradom u svetu, a njegova pozicija bila je neprikosnovena sve do filma Avatar, koji se i danas nalazi na počasnoj poziciji. Kameron radi na četiri nastavka ovog naučnofantastičnog ostvarenja, a prvog od njih predstaviće 2020. godine.

Majkl Bej

Zarada filmova: 6,444,724,928$

Filmovi Majkla Beja izgledaju mahnito. Toliko je kadrova i eksplozija u njima da svaka suština odlazi u drugi plan. Međutim, ovaj reditelj, kog kritika ne podnosi, zna šta publika voli. Bad Boys, The Rock, Armageddon, Bad Boys II, Pearl Harbor i pet filmova iz Transformers serijala obezbedili su Beju etiketu hit mejkera i zavidno treće mesto na listi filmadžija s najvećom filmskom zaradom.

Piter Džekson

Zarada filmova: 6,563,450,365$

Novozelanđanin koji je od domovine napravio jednu od najpoželjnijih producentskih destinacija i ustoličio se kao jedan od najvećih reditelja na svetu, može da napravi stotinu brljotina. Svaka od njih biće mu oproštena zbog fantastične trilogije The Lord of the Rings. Pored toga, filmovi Bad Taste, Dead Alive i Heavenly Creatures svedoče da Piter Džekson ume odlično da pliva i van Holivuda, ali King Kong i trilogija The Hobbit poručuju da ipak više voli ležerniji narativ, koji se i višestruko isplaćuje.

Stiven Spilberg

Zarada filmova: 10,431,353,408$

Kada je film Ready Player One postigao veliki uspeh pre nekoliko meseci, Stiven Spilberg je postao jedini reditelj u istoriji kinematografije čiji su filmovi premašili zaradu od 10 milijardi dolara. U karijeri koja traje više od pola veka režirao je filmove kao što su Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Ark, E.T. the Extra-Terrestrial, The Color Purple, Jurassic Park, Schindler’s List, Saving Private Ryan, Minority Report, Catch Me If You Can, The Adventures of Tintin, Bridge of Spies i mnoge druge. Trenutno priprema još jedan nastavak o Indijani Džonsu, s kojim će gotovo sigurno dodatno podići lestvicu uspeha.

leto-2018-baner-22 City letnja preporuka #29: „Letnji Best of“ u Jugoslovenskoj Kinoteci maniac-netflix Oskarovka Ema Stoun u ulozi na kakvu nismo navikli parodije naslovna (slash film) Mora da se šališ: najbolje filmske parodije page-cover-slike-filmovi Filmski kadrovi inspirisani poznatim slikama · · · · ·