Filmovi snimljeni u jednoj kući
KULTURA · film/TV

Pogledajte hronološku listu najboljih filmova čija se praktično cela radnja dešava u jednoj sobi, stanu, kući ili zgradi.

1. Rope (Alfred Hitchcock, 1948)

Ovaj pomalo potcenjeni Hitchcockov film deluje kao da je snimljen iz jednog kadra, ali nije, uglavnom zbog ograničenja tadašnje filmske tehnologije. Zapravo je sečen na desetak mesta, ali je veliki reditelj to majstorski zamaskirao, koristeći metode od zamračenja na leđima glavnog glumca do zamračenja na poklopcu škrinje.

2. 12 Angry Men (Sidney Lumet, 1957)

Jedan od najboljih debitantskih filmova svih vremena trasirao je Sidneyu Lumetu put među najveće sineaste u istoriji kinematografije. Kasnije su usledila dva značajna rimejka, najpre onaj američki u režiji Williama Friedkina, a onda i 12 Nikite Mihalkova.

3. El ángel exterminador (Luis Buñuel, 1962)

Anđeo uništenja je vrlo bitan film iz kasnije meksičke faze jedne od najbitnijih ličnosti nadrealizma u filmu i van njega. Sinopsis: zabava u raskošnoj kući. Svi uđoše, ali posle ne mogahu izaći.

4. Who’s Afraid of Virginia Wolf? (Mike Nichols, 1966)

Još jedan debitantski film na listi, ovaj put slavnog režisera Mikea Nicholsa, i jedan od najčuvenijih glumačkih parova Elizabeth Taylor – Richard Burton u svom najboljem izdanju.

5. Efter repetitionen (Ingmar Bergman, 1984)

Manje poznat, ali odličan Bergmanov film Posle probe jedno je od nekoliko ostvarenja na listi koja se u celosti odvijaju u jednom pozorištu. Već u ozbiljnim godinama, Erland Josephson i Ingrid Thulin briljiraju, a tu je i mlađahna Lena Olin, buduća velika zvezda švedskog filma.

6. Русский ковчег (Aleksandar Sokurov, 2002)

Svi bitni svetski filmski sajtovi i kritičari smatraju Rusku barku jednim od najznačajnijih filmova ovog veka. Sokurov je u 96 minuta filma snimljenog iz jednog jedinog tejka smestio tri veka ruske istorije, uz svojevrstan omaž muzeju Ermitaž i Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu, gde se film i odvija u celosti.

7. Dogville (Lars von Trier, 2003)

Lars von Trier nas je već razmazio svojim inovativnim pristupom, a ovaj poznati film sa Nicole Kidman u celosti se dešava na pozornici na kojoj je minimalističkom scenografijom efektno predstavljeno celo jedno naseljeno mesto. Na isti način je snimljen i Manderlay, a treći, Washington, trebalo je da zatvori trilogiju, ali to se, bar za sada, nije desilo.

8. Carnage (Roman Polanski, 2011)

Genijalan film Romana Polanskog po komadu Yasmine Reze sa četiri glumačke veličine u prvom planu. Radnja: dva bračna para sede u njujorškom stanu, a povod susreta je sukob njihovih sinova koji se mora razrešiti za opšte dobro. Inače, film je iz poznatih razloga Polanski snimio u Francuskoj, pa su utrošene desetine hiljada dolara samo da bi se stan od pariskog pretvorio u njujorški, sve do najsitnijih detalja poput kvaka na vratima.

9. Smrt čoveka na Balkanu (Miroslav Momčilović, 2012)

Domaći predstavnik na listi je jedinstven eksperiment u srpskom filmu, snimljen iz jednog kadra web kamere, a izneli su ga izvrsni glumci poput Nikole Koja i Emira Hadžihafizbegovića. Režiser Miroslav Momčilović rekao je da je glavni razlog njegove odluke da snimi ovako sveden film vrlo niskog inicijalnog budžeta – svetska ekonomska kriza.

10. Venus in Fur (Roman Polanski, 2013)

Drugi film Polanskog na listi je ekranizacija predstave Davida Ivesa po romanu čuvenog Leopolda von Sacher-Masocha. Ako niste gledali, uradite to obavezno, jer ovo delo potiče od čoveka u čiju je čast nastala reč „mazohizam“. Oboje glumaca briljiraju, a fizička sličnost Emmanuelle Seigner u ovom izdanju sa našom glumicom Jelenom Gavrilović je frapantna.

Kućni ljubimci na TV-u Kućni ljubimci koji su nekada bili velike TV zvezde Šifra UNCLE Filmska recenzija: „Šifra U.N.C.L.E.“ Letnj aaavantura City letnja preporuka #48: Komedija „Letnja avantura: Nova generacija” Pančevo film festival Pančevo Film Festival: Svež pristup filmu ·