Holandija
PULS GRADA · sport&rekreacija

Svetsko prvenstvo u fudbalu prepuno je priča o neočekivanim pobednicima i gubitnicima. Pored pobednika za koje niko nije mislio da će dogurati do finala, tu je i dosta onih timova za koje nećete poverovati da nikada nisu osvojili prvenstvo.

Postoje fudbalski timovi za koje su svi u nekom trenutku očekivali da će podići trofej svetskog prvaka, ali oni to nisu učinili. Kada se iz današnje perspektive pogledaju sva imena tih timova i njihov put, zaista deluje neverovatno da nisu to uspeli da postignu.

Brazil (1950)

Brazil je 1950. godine bio domaćin prvenstva i svi su očekivali njihovu pobedu. To je bilo jedino zabeleženo Svetsko prvenstvo koje nije imalo pravo finale, već je grupna faza iskorišćena da se odredi pobednik. Brazilu je bio dovoljan nerešen rezultat protiv Urugvaja za trofej, međutim Urugvaj je neočekivano pobedio 2:1.

Mađarska (1954)

„Magični Mađari“ iz 1954. bili su vrlo ubedljivi u grupi, sa 8:3 protiv Zapadne Nemačke i 9:0 protiv Južne Koreje. Posle toga su izbacili i Brazil i Urugvaj, da bi se u finalu sastali ponovo sa Zapadnom Nemačkom. Uprkos vođstvu od 2:0, uspeli su da izgube 3:2 i ostanu bez trofeja. Jedino je Šandor Kočiš bio najbolji strelac turnira sa 9 postignutih golova.

Portugal (1966)

Vođeni velikim Euzebijom, Portugalci su prošli grupnu fazu sa sve tri pobede. Gubili su od Severne Koreje sa 3:0, ali su uspeli da preokrenu na 5:3, uz četiri njegova gola. Ispali su od Engleske u polufinalu, tako da Euzebio nikada nije igrao finale Svetskog prvenstva.

Poljska (1974)

Poljaci su nizali neverovatne rezultate 1974. i pobedili Brazil, Argentinu, Italiju, Švedsku, Jugoslaviju i Haiti. Uprkos tome, nisu stigli do finala jer ih je Gerd Miler kasnim golom izbacio iz polufinala. Jedina uteha bila je osvajanje trećeg mesta, zbog čega su ih ipak dočekali kao heroje.

Holandija (1974, 1978)

Ova ere holandske reprezentacije, predvođene Johanom Krojfom, bila je poznata kao „totalni fudbal“. Finale 1974. izgubili su od Zapadne Nemačke, uprkos vođstvu od 1:0. Isti tim vratio se četiri godine kasnije i ponovo stigao do finala, ali ih je ovog puta pobedila Argentina posle produžetaka.

Brazil (1982)

Mnogi i dalje smatraju da je ovo najbolji brazilski tim svih vremena. Davali su prelepe golove i igrali lepršavo, ali glavni problem bila je odbrana. Uprkos lepoj igri, izbačeni su u četvrtini finala od strane Italije.

Severna Irska (1982)

Možda neočekivana selekcija na ovoj listi, ali svakako ne nezaslužena. Tim je prošao grupu sa svim pobedama i samo jednim primljenim golom. U četvrtini finala izgubili su od Francuske, ali je tu postojala jedna sporna odluka. Severna Irska došla je u vođstvo, međutim gol je poništen zbog sumnjivog ofsajda, tako da u ovoj zemlji i danas smatraju da su zaslužili da prođu i osvoje to prvenstvo.

Francuska (1986)

Predvođeni kapitenom Mišelom Platinijem, Francuzi su igrali otvoreni napadački fudbal. Lako su prošli grupu, potom izbacili Italiju i onda Brazil na penale. Očekivalo se prvo finale, ali nepremostiva prepreka bila je Zapadna Nemačka u polufinalu.

Engleska (1990)

Iako je Engleska osvojila Svetsko prvenstvo 1966, tim iz 1990. smatra se boljim. Sjajni tim je dominirao u svim mečevima, uz odlične partije Garija Linekera, Pitera Šiltona i Pola Gaskojna, sve dok nisu naišli na Zapadnu Nemačku u polufinalu. Tu su izgubili na penale.

Kamerun (1990)

Afrički lavovi postali su favoriti publike u Italiji nakon uvodne pobede nad Argentinom. Igrali su brzo i atraktivno, uz sjajne partije koje je prikazivao veteran Rože Mila. Bili su blizu prolaska u polufinale, ali ih je Engleska izbacila kasnim golovima Garija Linekera. Kod kuće su dočekani kao heroji.

japan fudbal Japanci pokazali kako da se ponašate na utakmicama 672168cba5759fb24720f771_rw_1920 INOV-8: Neka glava prati noge b05619925b26d5557ef4c67739f3bdd9 Radovanje zbog gola izazvalo mali zemljotres Run for the Oceans_adidas runners 1 Kako će adidas sprečiti zagađivanje okeana · · · ·