Oni su nas napustili (Foto izvor - D. Bowie (filmmelier.files.wordpress ) M. Ali (thoibao.today)
U VAZDUHU · flešbek

Godina koju privodimo kraju bila je zaista surova. Dragan Nikolić, Jovan Ćirilov, Milorad Mandić Manda, Marinko Madžgalj i Dragana Ćosić samo su neka od dragih lica koja su nas zauvek napustila. U svetu, nažalost, nije bilo bolje. Mnogo je slavnih ličnosti poput naših velikana izgubilo život i zadužilo sve koji će krenuti njihovim stopama. Kako ljudi žive koliko žive njihova dela, ovom prilikom se pominjemo deset legendarnih profesionalaca kojih ćemo se rado i dugo sećati.

David Bowie (1947-2016)

Tokom muzičke karijere koja je trajala duže od pet decenija, David Bowie se proslavio jedinstvenim androgenim izgledom i hitovima kao što su Space Oddity, Let’s Dance, Fame, Under Pressure i mnogim drugim. Njegovi albumi su prodati u neverovatnih 140 miliona primeraka, a uspešno se oprobao i kao glumac. Pored uloga koje je ostvario u filmovima The Man Who Fell to Earth, Merry Christmas Mr. Lawrence, The Last Temptation of Christ i drugim, našoj publici je posebno zanimljiva njegova uloga Nikole Tesle u filmu The Prestige.

Harper Lee (1926-2016)

Američka književnica Harper Lee postala je jedna od najpoznatijih spisateljica u svetu zahvaljujući romanu Ubiti pticu rugalicu, po kojem je snimljen i istoimeni kultni film. Dobitnik je prestižne Pulicerove nagrade, više počasnih doktorata i Predsedničke medalje za doprinos književnosti, iako osim spomenutog klasika nije napisala drugo delo. Da ne bude zabune, prošle godine jeste objavljen njen roman Idi postavi stražara, ali on se prihvata samo kao prva verzija romana Ubiti pticu rugalicu.

Alan Rickman (1946-2016)

Britanski glumac Alan Rickman dobitnik je BAFTA nagrade, Emija i Zlatnog globusa. Postao je poznat tumačeći glavne negativce u filmovima Die Hard i Robin Hood: Prince od Thieves. Iako njegova filmografija ima čak šezdeset devet raznolikih odrednica, mlađim generacijama prvenstveno je poznat po ulozi profesora Snapea u filmovima Harry Potter. Njegova harizma lako je prevazilazila uloge loših momaka u kojima je bio sjajan. Štaviše, postao je jedan od omiljenih glumaca, čija je smrt od karicnoma uzdrmala brojne ljubitelje filma.

Curtis Hanson (1945-2016)

L.A. Confidential, The River Wild, Wonder Boys i 8 Miles, najpoznatiji su filmovi američkog reditelja Curtisa Hansona. Njegova skromnost i istrajavanje da karijeru definiše „malim“ filmovima koji su njemu lično puno značili, umesto da uzduž i popreko secira buduće projekte zbog napretka u karijeri, izuzetak je u Holivudu. Za scenario filma L.A. Confidential (Poverljivo iz LA-a) nagrađen je Oskarom 1998. godine, a taj film Američka filmska akademija nominovala je u još osam kategorija.

Prince (1958-2016)

Čuveni magazin Rolling Stone uvrstio je ovog pevača, tekstopisca i producenta na listu sto najčuvenijih umetnika, što je više nego očekivano ako imamo u vidu da je osam puta nagrađen Gremijem. Albumi Prince, Dirty Mind, Controversy i 1999 vinuli su ga u zvezde tokom osamdesetih godina, čemu je doprineo i njegov jedinstveni stil u nastupu i odevanju. Prince je sa velikim uspehom nastavio da se bavi muzikom sve do smrti i prodao je više od 100 miliona albuma u svetu.

Kenny Baker (1934-2016)

R2-D2 jedna je od najomiljenih pojava u dugovečnom filmskom serijalu Star Wars. Ovaj mali, simpatični robot ostao bi bez duše da njim nije upravljao legendarni britanski glumac Kenny Baker. Nažalost, univerzum je sada ostao bez džedaja čija je glumačka karijera započeta 1960. godine i obeležena filmovima The Elephant Man, Time Bandits, Flash Gordon, Amadeus i drugim.

Muhammad Ali (1942-2016)

Cassius Clay bilo je ime Muhammada Alija sve dok nije postao musliman u dvadeset drugoj godini. Do tada je već osvojio nekoliko veoma važnih titula u boksu, uključujući i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Ali je ikona boksa u teškoj kategoriji, čije su direktne, iskrene izjave u javnosti često smatrane kontroverznim. Titulu šampiona osvojio je tri puta, na brojnim listama najboljih boksera svih vremena zauzima prvo mesto, a njegovo protivljenje vojsci zbog verskih uverenja i aktivistička delovanja učvrstila su ga na poziciji slavnih.

Michael Cimino (1939-2016)

Uverenje da veliki umetnici za života naprave jedno veliko delo, a ako baš imaju neverovatan talenat naprave dva, dosta je popularizovano u ovdašnjem filmskom obrazovanju. Reditelj Michael Cimino mogao bi poslužiti kao primer za odbranu te teze. Iako u filmografiji ima osam naslova, mesto među velikanima obezbedio je filmom The Deer Hunter, kultnim ostvarenjem koje mu je deonelo Oskara za režiju i najbolji film. Ove godine ostali smo i bez Garryja Marshalla, reditelja kojem je karijera, ako zanemarimo producentske uspehe, slično obeležena prvenstveno jednim naslovom – filmom Pretty Woman.

Gene Wilder (1933-2016)

Izazivajući salve smeha kao komičar, scenarista i reditelj, Gene Wilder ostavio je neizbrisiv trag u svetu kinematografije. Bio je nominovan za Oskara dva puta – za najbolji scenario za kultni film Young Frankenstein i za sporednu ulogu u filmu The Producers. Kao Willy Wonka (u filmu Willy Wonka & the Chocolate Factory) zavredeo je hvalospeve decenijama pre nego što se Johnny Depp oprobao u istoj ulozi. Film Blazing Saddles, i četiri filma u kojima je glumio sa Richardom Pryorom, takođe su obeležili njegovu karijeru.

Leonard Cohen (1934-2016)

Pošto se oprobao kao pevač, muzičar, pesnik, pisac i slikar, Leonard Cohen se sa lakoćom može nazvati umetnikom u pravom smislu te reči. U svojim radovima preispitivao je religiju, politiku, izolaciju i druge socijalne teme. Karijeru u muzici, po kojoj je najpoznatiji, započeo je tek u trideset trećoj godini. Do pesme Hallelujah i omiljenog albuma I’m Your Man, koji su objavljeni osamdesetih godina, uveliko je bio poznat širom sveta. Poslednji Cohenov album objavljen je u oktobru, tri nedelje pre njegove smrti.

oskar Dobre stvari koje su se desile u 2016. godini raskidi Raskidi koji su obeležili 2016. godinu Izvor - facebook stranica The Jane Goodall Institute Džejn Gudal: Dama u srcu nauke i prašume Poljubac Kako se pravilno ljubi, pokazuje nam priručnik iz 1942. godine · · · ·