Michael Jackson/Farrah Fawcett
U VAZDUHU · urban flash

Uz opasku da Shakespeare i Cervantes nisu na listi iz prostog razloga što, uprkos verovanju, nisu umrli istog dana, hronološki otkrivamo slavne ličnosti koje jesu.

1. John Adams/Thomas Jefferson

04.07.1826.

Ne samo da su umrli istog dana, već su to uradili sa boljim tajmingom čak i od golova Inieste i Götzea u finalima poslednja dva Mundijala. Naime, drugi i treći predsednik SAD oprostili su se od ovozemaljskog života tačno na pedesetogodišnjicu usvajanja Deklaracije nezavisnosti.

2. Orville Wright/Mahatma Gandhi

30.01.1948.

Istog dana kada je indijski nacionalista Nathuram Godse ubio velikog Gandhija, na drugom kraju planete, u nama dobro poznatom Daytonu, Ohio, preminuo je mlađi od braće koja su konstruisala prvi avion za praktičnu upotrebu.

3. Josif Staljin/Sergej Prokofjev

05.03.1953.

Poznato je da je, zbog simultane smrti Velikog vođe, čuveni kompozitor jedva sahranjen, a vodeći sovjetski muzički časopis objavio je vest o njegovoj smrti na strani 116. Prethodnih 115 bilo je posvećeno Staljinu.

4. John F. Kennedy/Aldous Huxley/C. S. Lewis

22.11.1963.

Dana koji ceo svet povezuje sa ubistvom JFK-a, ovaj svet su takođe napustila čak dva velika britanska pisca – Aldous Huxley i C. S. Lewis (autor Hronika iz Narnije).

5. Yul Brynner/Orson Welles

10.10.1985.

Jedan od nekoliko kolosalnih filmskih dvojaca koji su umrli istog dana. Inače, zanimljivo je da je 22 godine ranije istog datuma preminula Edith Piaf, a samo dan kasnije Jean Cocteau (kažu, srce nije izdržalo pošto je čuo za smrt Piafove).

6. Federico Fellini/River Phoenix

31.10.1993. 

Prvi je bio reditelj, drugi glumac. Prvi pola veka stariji od drugog. Ali su obojica, napustivši ovaj svet poslednjeg dana oktobra 1993. godine, iza sebe ostavili kultove koji i dalje neprestano dobijaju nove poklonike.

 

7. Milton Berle/Dudley Moore/Billy Wilder

27.03.2002.

Jedinstven slučaj da čak tri svetski poznate ličnosti iz sveta filma preminu istog dana.

8. George Best/Richard Burns

25.11.2005.

Kada jedan aerodrom (u ovom slučaju onaj u Belfastu) posthumno ponese ime nekog fudbalera (u ovom slučaju velikog Georgea Besta), nekako je razumljivo zašto je prerana smrt svetskog reli šampiona Richarda Burnsa, koja se dogodila istog dana, i u Velikoj Britaniji i van nje protekla u potpunoj senci odlaska prvopomenutog.

 

9. Ingmar Bergman/Michelangelo Antonioni

30.07.2007.

Pretposlednjeg dana jednog od najtoplijih julova koje smo doživeli, u dubokoj starosti su nas napustila dva velikana svetskog filma. Wikipedia kaže da je istog dana preminuo i dugogodišnji rumunski patrijarh Teoktist.

10. Michael Jackson/Farrah Fawcett

25.06.2009.

Istog dana kada je šokirani svet već počinjao sa teorijama zavere u vezi smrti Kralja popa, tiho se među anđele preselila prelepa Farrah Fawcett, jedan od originalnih Čarlijevih anđela.

Festival brazilske kulture Festival brazilske kulture u Beogradu Bizarni izumi Neverovatni izumi koji će vam poslužiti samo jednom Hobiji milionera 10 najdražih hobija milionera Rejv pre doručka Morning Gloryville: Rejv pre doručka ·