Neobičan nameštaj
PULS GRADA · dizajn

Neko će u deset dizajnerskih radova koji slede prepoznati vrcavost, slobodu i jedinstvenu maštu, pa mu se neće svideti moje gledište. Smatram da se nameštaj i predmeti za kuću donekle razlikuju od drugih umetničkih tvorevina, jer imaju praktičnu svrhu koju moraju da ispune. Čini mi se da je ovde upravo ta svrha zanemarena i da su se umesto umetnosti i praktičnosti proslavili kompleksi dizajnera.

Sofa Montanara

Gaetano Pesce, jedan od najznačajnijih stvaralaca u oblasti industrijskog dizajna, ima veoma zanimljive radove u svom opusu, ali ovaj alpinistički izlet mu baš i nije trebao. Pre nego što odlučite da kupite sličnu sofu, postarajte se da nabavite nekoliko mrmota. Osim njih i kozoroga, verujem da bi se malo toga uklopilo u ovaj pejzaž.

Lampa Good Boy

Dizajner koji se krije iza pseudonima Whatshisname napravio je lampu Good Boy, veliku poput prave doge. Čudovište čija je cena 2600 funti proizvedeno je u ograničenoj seriji od 100 komada. Mislim da se ne bi ni moglo naći više zainteresovanih za lampu kod koje je prekidač u obliku psećeg govanca.

Stolica Memento Mori

Duborez se poistovećuje sa klasičnim i lepim nameštajem, što je nemoguće u ovom slučaju. Stolica za ljuljanje Memento Mori urađena je u XIX veku i prodata na aukciji za 3120 dolara. Ne znam da li je kupac toga svesta, ali Drakula će je pre ili kasnije tražiti natrag.

Stolica The Rhino

Španski dizajner Máximo Riera veoma je vešt i ima dara za detalje. Problem je, međutim, što ovakvu stolicu, tešku čak 115 kilograma, pre možete da uklopite u lovački dom ili prirodnjački muzej nego u prosečno mesto za život.

Lampa Hemispheres

Ruski dizajner Tembolat Gugkaew osmislio je ovu lampu koju bi svaka javna kuća trebalo da ima.

Ležaj Almeria

Dizajner Michael Haillard u radu sa materijalom životinjskog porekla vidi „način da se životinja sublimira tako da se protestvuje protiv njene trivijalizacije u društvu, koje se, u svojoj dobroj savesti, smatra običnim sirovim materijalom“. Haillard je izgleda nesvestan da je ležaj koji je osmislio sirov da siroviji ne može biti i toliko trivijalan da bi ga samo porodica Adams poželela u vlasništvu.

Stočić Childhood

Na sajtu škotskog dizajnera Marka Stoddarta piše da je pomoću ovog stočića sa nilskim konjima postignut prikaz materinskog zadovoljstva, zaštite mladunca i roditeljskog ponosa. Mladunče je ipak izmodelovano tako da više podseća na nedovoljno formiranog parazitskog blizanca odrasle jedinke, ali eto, ako vam se baš sviđa, priznaću da nema ničeg lošeg u tome da vas nameštaj podseća na roditeljstvo afričkih papkara.

Posteljina The Hypochondriac (2004)

Navlaka za jorgan Taiyoa Onoratoa i Nicoa Krebsa veoma je zabavna na prvi pogled. Na drugi, ovo je posteljina koja bi vas konstantno podsećala na tačnu anatomsku poziciju bubrega i drugih organa vaše voljene osobe.

WC šolja The Fish ‘n Flush

U zavisnosti od toga koliko ste vešt akvarista, ovaj dodatak kupatilu bi mogao lepo da ulepša prostor. Zbog toga, protivnik sam ove WC šolje iz potpuno drugačijih razloga – samo zamislite šta bi mučene ribice bile osuđene da gledaju po ceo dan.

Stolica sa tri ovčije glave

Uprkos naporima nisam uspeo da pronađem podatke o autoru i poreklu ove bizarne stolice. Ukoliko nije potekla sa seta filma Black Sheep, novozelandske horor-komedije u kojoj se ovce pretvaraju u… ovcodlake, verujem da se o psihologiji dizajnera koji ju je napravio može napisati doktorat.

Dušan Vojnov Dušan Vojnov: Strip kao kreativni ventil Prstenje u obliku turističkih znamenitosti Prstenje u obliku turističkih atrakcija cover1 Moderni filmovi kao deo postera klasika iz zlatnog doba Holivuda Vizitkarte Najinventivnije vizitkarte za vaš posao iz snova · · · ·