Patike za sva vremena
PULS GRADA · moda

Svesno ili nesvesno dobar deo populacije sakuplja patike, a da o tome nikada ne razmišlja. Da bi ste proverili da li spadate u kategoriju ljudi kojima je ovakvo ponašanje blisko otvorite cipelarnik i proverite koliko ih tačno imate. One su udobne, zgodne za obavljanje različitih dnevnih obaveza, a ove sezone su čak i „in“, što će reći da se mogu nositi u svakoj prilici i uz svaku odevnu kombinaciju.

Bez obzira na činjenicu koliki ste ljubitelj patika kao vrste obuće, sigurno je da vas jedna marka, ili jedan oblik uvek rado vrati u detinjstvo. Koje ste patike nosili kao tinejdžer, koje patike nosite i danas, i naravno da možete da birate – koje biste patike zauvek sačuvali u svom cipelarniku, od prašine, propadanja i zaborava?

Nike Air Max 1

To nisu bile prve patike koje su koristile Nike naprednu tehnologiju izrade vazdušnih jastučića, jer su od ’82. Postojale  Air Force1 i Air Ace patike, a onda 1987. pojavile su se i Makserice, prve sa prozorčićem koji je pokazivao kako radi vazdušni đon.

Converse All Star

Oko ove patike nema dvojbe, u pitanju je legendarna patika, dizajn koji se toliko puta pojavio među predstavnicima popularne kulture da nije potrebno rasvetljivati razloge popularnosti. Izgled ne promenjen  od godine 1916. Kada su se prvi put pojavile u prodaji.

Puma State

Ovde je reč o klasičnom dizajnu, verovatno jednom od najpopularnijih u SAD- u. Tommy Smith ih je nosio tokom proslave prvog mesta i oborenog svetskog rekorda na 200 metara tokom Olimpijskih igara 1968. Danas ih vole košarkaši, hip-hoperi, skejteri, ali i klasični ulični šetači.

adidas Superstar

Stari klasik iz srednje škole, i danas pojedinci na pomen patika uvek pomišljaju upravo na njih. Prepoznatljiv je prednji vrh očigledno zaobljen i pomalo spušten, ali ih mlađe generacije češće prepoznaju kao patike za muzičare“, naročito njujorške hip-hopere tokom ’80. godina prošlog veka.

adidas Samba

Ovo je najprodavanija patika  marke adidas, koja od 1950. kada je proizvedena predstavlja uzor mnogim proizvođačima ove udobne obuće. Fudbaleri su ih voleli, naročito tokom osamdesetih, a i danas ih ubrajaju u pet omiljenih patika svih vremena.

Nike Air Force 1

Pojavile su se 1982. i od tog vremena predstavljaju prvu patiku izrađenu prema potrebama košarkaša. Pre nego što su postale jedan od zaštitnih znakova modnog sveta Air Force 1 su bile patike uličnog basketa.

Etnies Fader

Ko bi još očekivao da će se ova patika naći među najpopularnijim, ali zaista je tako. Klasične, na neki svoj uvrnuti način, estetski privlačne, nerazmetljive u kontrastima boja i načinima njihovog kombinovanja, i na posletku čvrstina i snaga – ovo su one patike koje mogu da izdrže ekstremno u svakom smislu te reči.

Nike Air Max 95

Nike je napravio dobar posao sa Air Max verzijama sa početka devedesetih, a onda su usledile Maxice 95. Oni koji su voleli „starinske“ patike, malo džombaste, ali u izvesnom smislu klasične najčešće se odlučuju za ovaj model.

Nike Bruin

Ako pripadate generaciji koja je sedamdesetih odrastala, onda su ove patike vaš izbor. Pojavile su se ’72. kao patike jednostavnih linija podjednako dobre za fudbal i košarku, da bi potom kompanija Nike u oblasti kožnih plitkih modela napravila mnoge druge unapređene ali modele rađene prema ovom nezaboravnom prvom.

Vans Era Checkerboard

Pre nego što je NASA odlučila da umeša prste u proizvodnju skejterskih patika, ovo je bio njihov model. Sedamdesetih ih je nosila čitava Kalifornija, a danas ih možda nosite i vi!

Neobične cipele Cipele koje nisu za svaki dan Mikser Design Market 36 dizajnera i kreativnih zanatlija na Mikser Design Marketu Leaf Greener na pariskoj nedelji mode Street style na Pariskoj nedelji visoke mode "Ah" modna marka za pse Mikser House predstavlja kreativni brend za pse „Ah!“ · · · ·