005_JJ3_8772_ok2 cover
PULS GRADA · gastro

Ono što putovanja čini još lepšim jeste upoznavanje lokalne hrane i pića. Ipak, ovde ne pričamo o najčešće preporučenim klasicima brze „ulične“ hrane ili restoranima domaće kuhinje. Ovde pričamo o restoranima koji služe mrave, gde nindže iskaču iz plafona, gde do restorana plivate sa novčanikom u zubima, ili „nehajno“ mlatite nogicama na visini od 50 metara… Računamo na to da će ova lista probuditi skrivene gastronaute i avanturiste u svima nama

Tekst: Jelena Popović

1. The Rock, Zanzibar

Potrebno je samo jedan pogled da shvatite da je ovde priroda glavni „šef‟.  Restoran se nalazi na steni iznad prelepe plaže Michanwi Pingwe u Zanzibaru. U restoranu se nalazi samo 12 stolova, a služi se sveža morska hrana. Kada je oseka do restorana može da se dođe peške, a kada je plima brodom.

2. Black Ant, Njujork

U restoranu Black Ant u Njujorku se služi meksička hrana, sa jednim zanimljivim dodatkom – mravima i skakavcima. Insekti se koriste u pripremi pića i hrane, ali za one koji nisu ljubitelji mrava, postoji mogućnost da naruče klasičan meksički jelovnik.

3. Ithaa Undersea restoran, Maldivi

Restoran u kojem se služi savremena evropska kuhinja nalazi se 16 metara ispod nivoa mora uz panoramski pogled na podvodni svet koji ga okružuje. Ithaa znači „sedef‟ na jeziku Maldiva.

4. Treehouse restoran, The Alnwick Garden, Engleska

Treehouse je magičan i jedinstveni restoran koji se nalazi visoko u krošnjama drveća. Grane prolaze kroz pod, a služi se lokalna hrana koja se menja sa godišnjim dobima.

5. Ninja, Njujork

U ovom tematskom restoranu, nindže iskaču iz zidova i pred gostima izvode različite vratolomije i trikove sa noževima i vatrom. Enterijer predstavlja japanske tamnice i da, služi se japanska hrana.

6. Dans le Noir? Pariz, Barselona, St. Petesburg, London

Dans le Noir je jedinstveni restoran koji izaziva čula ali i otvara pitanja vezana za društvene odnose i ljudsko iskustvo. U restoranu se ruča u potpunom mraku a goste služe slepe i gluvoneme osobe.

7. Dinner in the Sky, Pariz, Brisel, Dubai

Sto za 22 osobe, težine od sedam tona zakačen za kran, levitira na oko 50 metara iznad zemlje. Gosti moraju da budu višlji od 1.50 cm kako bi mogla da se garantuje „bezbedna‟ večera. I važna napomena, odlazak u toalet se preporučuje pre uspona, jer iako je potreban samo jedan minut da se sto spusti, svi gosti se spuštaju zajedno      

8. Fortezza Medicea, Volterra, Italija

Restoran je otvoren 2006. godine u zatvoru koji se nalazi u tvrđavi, a koji postoji već 500 godina blizu Pize. U pitanju je društveni eksperiment u okviru kojeg se kriminalci koji su u zatvoru zbog teških zločina obučavaju za rad u kuhinji. Hrana se služi uz plastičan escajg u prostoriji koju čuvaju stražari.

9. Heart Attack Grill hamburger restoran, Las Vegas

Veoma kontroverzni restoran u kojem se služe visoko kalorični obroci dok žensko osoblje nosi seksulano provokativnu odeću. Restoran je „bolnica‟, konobarice su „medicinske sestre‟ koje primaju „recepte‟ od „pacijenata‟. Ukoliko gost ne završi obrok „sestre‟ ga kažnjavaju…

10. Ristorante Grotta Palazzese, Italija

Isklesan u veličanstvenim krečnjačkim stenama, sa pogledom na plavi Jadran, restoran Palazzese u Polignano a Mare se nalazi na neverovatnoj lokaciji koja očarava njegove posetioce vekovima.  

11. Solo Per Due, Vacone, Italija

Solo Per Due je najmanji restoran na svetu koji je otvoren za samo dvoje ljudi u isto vreme. Ideja je da se parovima pruži jedinstveni kulinarski doživljaj bez dodatnih smetnji koje mogu da se iskuse u tipičnim restoranima. Restoran se nalazi u zgradi koja datira iz devetnaestog veka, a izgrađena je na mestu gde su ostaci nekadašnje vile najpoznatijeg lirskog pesnika antičkog Rima, Horacija.

12657220_1738267089741782_3165653264883054986_o Sugar and Spice: Noviteti na meniju poznate gastro destinacije 12976766_10156859729415529_4689242265909210942_o cover Coffee Dream: Četiri nove kafeterije foto facebook 3 cover IMUN zdrav bar: Zdrave namirnice za svako doba dana Little Blue Pot Little Blue Pot: Slatki gurmanski ukusi ·