Igračke Jamesa Bonda
U VAZDUHU · urban flash

Za čuvenog agenta 007 važi pravilo da ne može biti bez lepih devojaka, ali ni bez špijunskih igračaka, koje su genijalne same po sebi. Kada bi ste se kao klinci sretali sa svim tim igračkama koje su bile u posedu šarmantnog agenta britanske tajne službe, verovatno ste želeli da imate sve što Bond ima.

I sat koji može mnogo toga osim što pokazuje vreme i cipele iz kojih se ispaljuje ovo ili ono, olovke i penkala su već opšte poznata mesta za skrivanje tajnih napitaka ili nuklearnih naprava, sve što se pojavilo u filmu bilo je toliko dobro prihvaćeno, da je u svakom novom delu broj i maštovitost naprava bivala samo bolja. Pogledajte kojih 12 napravica/igračkica je u istoriju franšize ušlo kao neprevaziđene:

1. Aktovka (From Russia With Love/ Iz Rusije s ljubavlju)

Jedan od prvih izuma naučnika i pronalazača Q-a, i zaista nije što je prvi, ali je genijalan.

2. Prsten koji razbija staklo (Die Another Day/ Umri drugi dan)

Prsten se često pojavljuje kao moćno oružje sa višestrukom namenom, a kako je tehnika bivala modernija, tako je i prsten dobijao nove i složenije zadatke, ovaj na primer razbija neprobojno staklo.

3. Maska kojom se Bond pretvara u pticu (Goldfinger)

Možda izgleda pomalo naivno i smešno, ali je svakako pomoglo Bondu da se došunja neprimećeno, inače, obzirom na dobro reagovanje publike, slične igračke pojavljivale su se i u kasnijim nastavcima.

4. Govornica sa smrtonosnim vazdušnim jastukom (GoldenEye/ Zlatno oko)

U ovom filmu, a naročito na ovom snimku pokazano je koliko lik Jamesa Bonda od šmekera ide kao neobuzdanom detetu koje samo želi da sve pipne i ako je moguće ponešto i pokvari, jer to je tako zabavno.

5. Mala Neli (You Only Live Twice/Samo dvaput se živi)

Nešto kao džepni helikopter koji se u torbi može preneti bilo gde, pa i u Japan, u Bondovom slučaju. A kad se malo bolje razmisli bilo bi sjajno da svako od nas ima po jedan, dobro dođe za do pijace.

6. Prsten za zgoditak (You Only Live Twice/ Samo dvaput se živi)

Nije jasno zašto vrhunski naučnik kao što je Q radi na nečemu poput „bingo“ prstena. Međutim, deluje kao da je sebi dao oduška i rešio da napravi nešto što bi prevazilazilo njegove dotadašnje izume, ovo je nešto kao hobi projekat.

7. Leteći ranac (Thunderball/Operacija Grom)

Pa ovo je zaista genijalno, da se danas neko doseti i napravi ovakav ranac verovatno bi to bio najprodavaniji proizvod od kako je sveta i veka. Ovo je trenutak u kojem jedan običan agent ulazi u domen superheroja.

8. Mini maska za kiseonik (Thunderball/Operacija Grom)

Ko bi još imao išta protiv da mu ovakva mini boca pravi društvo u ronjenju, pa sve je bolje od tereta na leđima, naročito ako se borite sa stotinama veštih ronilaca, kao Bond u ovom filmu.

9. Pilula za brzo rešenje problema (Live and Let Die/Živi i pusti umreti)

Zaista spada u one igračke koje mogu biti zabavne samo vrlo maloj deci, ali i toga ima u Bond bašti.

10. Auto-podmornica Lotus (The Spy Who Loved Me/Špijun koji me je voleo)

Zanimljivo je da je iz kombinacije za ulogu Lotusa ispao Aston Martin, ali samo tvorci znaju zašto je to tako…

11. Veliki „geto“ kasetofon (The Living Daylights/Dah smrti)

Replika genijalnog Q-a glasi „…nešto za Amerikance“ ako ovo nije duhovito, onda duhovite stvari u filmovima o Jamesu Bondu i ne postoje.

12. Auto na daljinsko upravljanje (Tomorrow Never Dies/ Sutra ne umire nikad)

Dečaci su oduvek najviše voleli svoje automobilčiće, a ovaj dečak uživa u svom kao da mu ne preti smrt od deseet naoružanih negativaca već topli majčin zagrljaj.

Burger za svetsko prvenstvo Hamburger kao umetnička inspiracija „Angry Birds“ vratolomije za ljude „Angry Birds“ vratolomije za ljude Superheroji na flamanskim platnima Superheroji zalutali u 16. vek naslovna Minijaturni gradovi u čaši · · · ·