Le Petit Prince
KULTURA · knjige

Predstavljamo vam listu kultnih heroja koji su obeležili značajna i popularna literarna dela, a garantujemo da ste nekad poželeli da upoznate makar neka od njih i da su te knjige ostavile snažan utisak na vas.

1. Mali Princ (Le Petit Prince)

Fantastični roman čiji je autor Antoan de Sent Egziperi obeležio je mnoga detinjstva, a njegov domišljati heroj je mali astronaut, baštovan i prorok koji je postavio neka od najvažnijih egizstencijalističkih pitanja u književnosti.

2. Din Morijarti u romanu „Na putu“ (On The Road)

Ovaj harizmatični individualac zapravo je predstavnik jedne celokupne kultne generacije koja je označila prekid sa tradicionalnom američkom kulturom.

3. Haklberi Fin u romanu „Avanture Haklberi Fina“ (The Adventures of Huckleberry Finn)

Čini se da je ovaj slavni dečak koji je izašao iz pera Marka Tvena bio najbolji drug iz detinjstva mnogima, a ova predivna dečija figura vodila nas je na nezaboravne avanture u potrazi za slobodom.

4. Holi Golajtli u romanu „Doručak kod Tifanija“ (Breakfast at Tiffany’s)

Ikona američke književnosti, koja je ipak ostala najzapamćenija po interpretaciji slatke Odri Hepbern, predstavlja pravu sliku devojke koja na zabavama utapa svoje duboko savkrivene muke.

5. Šerlok Holms u priči „Skarletna studija“ (A Study in Scarlet)

Najpoznatiji fiktivni detektiv u istoriji, junak Sira Artura Konana Dojla ostaje najelokventniji, najduhovitiji i najšarmantniji istražitelj čije se dogodovštine provlače kroz čak 56 naslova ovog britanskog pisca.

6. Don Kihot (Don Quixote)

Servantesovi čuveni likovi, Don Kihot i Sančo Pansa, obeležili su svetsku književnost svojim beskrajnim i znakovitim lutanjima Španijom.

7. Holden Kolfild u romanu „Lovac u raži“ (The Catcher in the Rye)

Čuveni mladi narcisoidni buntovnik bez razloga, Holden pokušava da shvati svet oko sebe i svim silama se trudi da ne odraste.

8. Jozef K. (Proces)

Pretpostavlja se da je ovaj misteriozni junak svojevrsni alter ego Franca Kafke, a njegove avanture po mračnim hodnicima i osuđeničkim klupama su nedvosmislena ilustracija noćne more savremenog čoveka.

9. Alisa (Alice’s Adventures in Wonderland)

Verovatno najpoznatiju devojčicu u istoriji književnosti, Alisu je Luis Kerol smestio u magični svet koji otkriva njen živahan karakter i činjenicu da je neverovatno zabavna saputnica na raznovrsnim avanturama.

Alice's Adventures in Wonderland

Alice’s Adventures in Wonderland

10. Rodion Raskoljnjikov (Zločin i kazna)

Najkompleksniji od svih glavnih junaka na ovoj listi, neobični mladić koji za svoje postojanje može da zahvali velikom Fjodoru Dostojevskom pripada onoj grupi ljudi koje ne sputavaju ustaljeni zakoni i vrednosti društva.

11. Lord Henri Voton u romanu „Slika Dorijana Greja“ (The Picture of Dorian Grey)

Arhetipski viktorijanski dendi Oskara Vajlda predstavlja vrhunskog estetu i ekstravagantnog hedonistu koji je otelotvorenje svega onoga što Dorijan Grej želi da bude.

12. Aurelijano Buendija (Sto godina samoće)

Glavni junak najpoznatijeg romana Gabriejela Garsije Markesa je kompleksan karakter u kom se neverovatno brutalno ponašanje komeša sa momentima izuzetne umetničke lepote.

Knjige Kombinovani prikaz: Helen Filding & Jelena Bačić Alimpić Olle Bergman Švedski pisac Olle Bergman u Novoj Iskri Tom Rahman „Imperfekcionisti“ – roman o prolasku jedne ere Adrijan Mol Sju Taunzend (1946-2014): Gorkoslatko za ceo život · · · · · ·