Kviz takmičenje
U VAZDUHU · urban flash

Kao i svake godine, prve subote juna meseca (ove godine to je 7. jun) održaće se Svetsko kviz prvenstvo.

Takmičenje se odvija simultano u zemljama svih krajeva sveta, rezultati se obrađuju najpre na lokalnom nivou, a onda se objavljuje jedinstvena lista na sajtu.

Takmičenje je izuzetno zahtevno – za dva sata rešava se ukupno 240 pitanja podeljenih u 8 tematskih oblasti: istorija, nauka, mediji, zabava, sport, životni stil, kultura i svet. Svakom takmičaru se odbija skor iz najslabije oblasti, a zbir poena u preostalih 7 predstavlja njegov konačni rezultat.

Aktuelni svetski šampion je Pat Gibson, Irac koji nastupa za Englesku. Inače, Engleska je bez konkurencije najveća svetska kviz velesila. Njeni reprezentativci osvojili su svih 11 prethodnih šampionata, od čega pomenuti Gibson i Kevin Ashman po 4. Zanimljivo je da je i prošle godine i sveukupno druga po uspehu bila reprezentacija Belgije.

Srbija je prošle godine ekipno bila šestoplasirana među 40 država učesnica, što je okarakterisano kao senzacija. Ove godine naš selektor i kvizmaster Kosta Željski nada se novom pomaku.

Od naših kvizadžija, u individualnoj konkurenciji su se prošle godine istakli Bojan Lukić (18. mesto na svetu), Aco Brajković (21.) i Veselin Sekulić (41.)

Jedina žena koja je do sada uspevala da se probije u Top 10 je Hrvatica Dorjana Širola.

Ovogodišnji šampionat je 12. po redu, a njegov srpski deo održaće se u Staroj Pazovi.

Flauta od šargarepe i celera The Vegetable Orchestra: Orkestar koji stvarno svira na povrću Beyonce 100 najpopularnijih ljudi na internetu Kako bi zemlja izgledala da se more nalazi tamo gde je sada kopno Zanimljive mape koje će promeniti način na koji gledate na svet Berlitz Berlitz: Kreativni dečji centar