13 neobičnih ptica
U VAZDUHU · urban flash

Ptice su naselile gotovo svaki kutak naše planete. Zavladale su zemljom, vodom i vazduhom. Neke od njih, kao što je arktička čigra, doslovno putuju s jednog kraja sveta na drugi – od Arktika, do Antarktika. Podelili smo ih na oko 10 000 vrsta, a ovde vam predstavljamo trinaest od njih.

Dugorepa jakana

Postoji osam različitih jakana na svetu, koje hranu pronalaze šetajući po plutajućem rastinju bara i jezera. Retko kada potonu jer su lake kao pero. Dugorepe jakane, na primer, mogu biti duge do 60 cm, ali njihova težina ne premašuje 260 grama.

Kivi

Od velikih ptica trkačica, kao što su noj ili emu, prirodno je očekivati velika jaja iz kojih se legu njihovi mladunci. Ali, ako se proporcije tela uporede sa veličinom jajeta, kivi je apsolutni rekorder. Iako je ova novozelandska trkačica velika poput domaće kokoške, njeno jaje je od kokošijeg veće čak šest puta.

Crvenokresta jakana

Jakane su toliko neobična bića da vredi predstaviti još jednu, crvenokrestu. Dok su u životinjskom svetu obično mužjaci ti koji oko sebe okupljaju harem ženki, kod crvenokrestih jakana je obrnuto. Štaviše, ženke ne vode brigu ni o potomstvu, pa su mužjaci razvili neobične roditeljske veštine. Oni, na primer, mogu da podignu mlade i nose ih ispod krila u slučaju opasnosti.

Plava kreja

Šume Amerike i Kanade dom su ove prelepe ptice, koja se najčešće hrani lešnicima, bobičastim voćem i semenkama. Poznata je po tome što, poput veverice, krije i čuva lešnike za oskudne zimske dane.

Ćubasti morski papagaj

Postoji nekoliko vrsta morskih papagaja. Svi su neobični, ali nijedan ne može da se pohvali frizurom kakvu ima ćubasti. On se okružen hladnoćom severnog Pacifika gnezdi u kolonijama u kojim može biti više od 50 000 jedinki.

Mačokljuni kolibri

Za sve je krivo cveće. Sakrilo je nektar tako dobro da mačokljunom kolibriju nije preostalo ništa drugo nego da ekstremno dugačkim kljunom pokuša da dopre do njega. Nije nam poznata nijedna druga vrsta na svetu kod koje je kljun veći od ostatka tela.

Brkata inkanska čigra

Na prvi pogled biste pomislili da je iz Crne Gore, zar ne? Ipak, uprkos junačkim brkovima ovu pticu možete pronaći samo na morskim obalama Čilea, Perua i Ekvadora.

Mandarinka

Dame biraju i ovog puta su zaista izabrale pravog, a možda i nisu. Mužjaci patke mandarinke u vreme sezone parenja doživljavaju potpunu transformaciju. Od neuglednih patkova postaju šareni lepotani sposobni da se dopadnu probirljivim ženkama. Međutim, čim sezona prođe, ofucaju se.

Amazonska kraljevska muharica

Ovo je mala ptica (može da stane u šaku) i, sudeći po ćubi, veoma kočoperna. Prilično je megalomanski nastrojena kada pravi gnezda, pa ona mogu biti duga skoro dva metra. Ta gomila granja koja nedostupno visi iznad reka odlično obavlja posao i drži kraljevsku muharicu daleko od statusa ugrožene vrste.

Patka ledenjarka

Tokom zimskih meseci na obalama Baltičkog mora može se videti čak 4,5 miliona patki ledenjarki. Uprkos tome, budućnost im nije svetla i mnoge mere zaštite primenjuju se da bi očuvale ovu lepoticu.

Belovrata vrana kamenjarka

U šumama zapadne Afrike, ova dugovečna ptica gnezdi se na stenama i hrani širokim spektrom insekata. Posebno je zanimljiva po tome što, uz minimalnu upotrebu krila, može da skoči do šest metara u visinu.

Ćubasti kolibri

Prisustvo ćubastog kolibrija u Južnoj Americi može se naslutiti ako se oko cveća čuje meki chick cvrkut. To je korisna informacija za entuzijaste koji žele da osmotre vrstu dugu samo 6,6 cm i tešku 2,3 grama.

Gušata leštarka

Ako ste se nekada zapitali u šta živo biće može da se pretvori zbog seksa, pogledajte mužjaka američke gušate leštarke u jeku sezone parenja.

Guy-falls-asleep-at-work-sleeping-office-prank-photoshop-100 Zaspao na poslu i postao „žrtva“ fotošopa Život pre i sa psom Život pre i nakon što dobijete psa enhanced-28795-1454497555-9 10 stvari koje ćete pronaći u svakom hipsterskom restoranu Mimikrija u svakodnevici Stopiti se s okolinom: Ko je ko i šta je šta · ·