cover1
KULTURA · art

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno vraća osmeh na lice posetilaca, održaće se u subotu, 21. maja. Bilo da su tema crne mačke, merdevine, Makbetove veštice ili Frankenštajn, trinaesta Noć muzeja razbiće strah od sujeverja, inspirisati i predstaviti publici drugačiji način viđenja stvarnosti.

U godini u kojoj se navršava 400. godišnjica od smrti dva velika pisca, dramaturga i pesnika Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, Noć muzeja želi da naglasi kako je najadekvatnija tema večita snaga smeha kao moćnog pokretača i inspiracije za dela koja su obeležila svetsku književnost i umetnost.

Veseli i zvonki smeh njihovih junaka i danas odzvanja u pozorištima širom sveta.

U godini značajnih godišnjica –  160 godina od rođenja Nikole Tesle, 260 godina od rođenja Mocarta, 160 godina od rođenja Frojda, 150 godina od rođenja Erika Satija, 160 godina od rođenja Stevana Mokranjca, ali i 100 godina od smrti Petra Kočića, Noć muzeja će se potruditi da i ovog puta otvori nove prostore za publiku, otkrije neotkriveno i ispriča dosad neispričane priče o ljudima, događajima i arhitekturi našeg grada.

Betmen na napuštenim mestima Betmen na napuštenim mestima Mozaici u Iranu Iranske džamije – univerzalna lepota koja hipnotiše Lidija Delić Otvaranje izložbe „Međuprostor“ Lidije Delić Uspomene sa putovanja Dve godine putovanja zabeležene na crtežima