cover www.theresashalloweenwonderland.blogspot.com
U VAZDUHU · urban flash

One su zle i ružne, lete na metlama, jedu malu decu, i bave se opskurnim aktivnostima. Tako se barem uopšteno i površno gleda na veštice, što je naravno daleko od svake istine. Razbijte iluzije i saznajte nešto novo o ovim damama, čitajući 13 (nikako ukletih) činjenica u nastavku.

Halloween nije jedini praznik koji veštice slave

Postoji i praznik koji se zove Beltane, a slavi se svakog prvog maja i dvadeset četvrtog juna, kada počinje kratkodnevica.

Uskrs je u Švedskoj povezan sa vešticama

Nekada se verovalo da pre Uskrsa švedske veštice lete na svojim metlama preko krovova i dimnjaka, pa odlaze da se sastanu na planinama. Deca su se u tom periodu i oblačila kao veštice, a zatim odlazila od vrata do vrata da traže slatkiše.

Veštice prezentuju političku korektnost

Iako često sa sobom nose negativnu konotaciju, a kao što znamo i tešku istorijsku prošlost, veštice se pojavljuju u skoro svim kulturama. Te tako, one se mogu videti u različitim bojama, oblicima, godištima, nacionalnostima, etnicitetima…

Veštice služe svetu na razne načine

One ne moraju uvek da budu zle i naopake, jer su pre svega tu da štite majku Zemlju i pomažu drugim ljudima. U tom smislu veštice učestvuju u magijskim aktivnostima, bacaju čini, proriču sudbinu, uspostavljaju spiritualnu ravnotežu, leče duh i telo.

Religioznost ne ograničava veštice

Nisu sve veštice vezane za njihovu zvaničnu pagansku religiju imena Wicca. Mnoge su zapravo ateistkinje, ili pripadnice drugih religija, poput hrišćanske, budističke, jevrejske, muslimanske…

Moderne veštice koriste savremene tehnologije

Istina je da su starinski metodi deo tradicije veštica, pa se tako i danas poštuju i koriste. To ipak ne znači da veštice ne prate vreme u kome žive, zbog čega postoji i termin technowitches, koji znači da se veštice koriste internetom i kompjuterima kao alatkama za veštičarenje.

Veštice su socijalno aktivne

U bajkama i pričama veštice obično žive same duboko u šumi, izolovane od društva. U realnosti to nije istina, s obzirom da su mnoge veštice ne samo normalne članice društva, već su veoma poznate i na visokim pozicijama.

Stereotip zle veštice potpuno je pogrešan

Veštice se uglavnom prezentuju kao zle i ružne, što predstavlja veliku istorijsku nepravdu, s obzirom da su vekovima žene ubijane pod sumnjom da se bave veštičarenjem. Stigma, nažalost, traje i danas.

Crna mačka nije jedini veštičin ljubimac

Izgleda da veštica koja nije u pratnji crne mačke, i nije prava veštica. To doduše nije baš tako, pošto se u njihove druge kućne ljubimce ubrajaju psi, zečevi, lisice, lasice, zmije, i ptice poput vrane ili čavke.

I boginje su veštice

Obožavane, poštovane i cenjene jesu bile boginje koje su se bavile magijom i vračanjem. Prisetite se na primer Hekate, Dijane, Lilit i Freje.

Prvi izvedeni balet bio je inspirisan vešticom

Katarina de Mediči je 1581. godine podržala plesnu trupu La Ballet Comique de la Reine, koja je izvela šest sati dugu plesnu tačku, inspirisanu boginjom i vešticom Kirke.

Ples je oduvek bio povezan sa vešticama

Da li bi vam ikada palo na pamet da valcer potiče od tajnih balova, na kojima su se veštice nalazile kako bi plesale? E, pa to je zapravo istina! Sve je otpočelo u XVI veku, a i tada se smatralo skandaloznim.

Prvi zapadnjački roman dobio je naziv po jednoj veštici

Ovaj roman objavljen je u Španiji, a centralni lik bila je veštica imena La Celestina. Trenutak kada se knjiga pojavila istorijski je bio veoma važan, a kroz radnju romana provlači se jasna i direktna empatija prema vešticama, prostitutkama, i ženama uopšte.

different-original-names-titles-brands-tv-shows-movies-music-bands-201-5bc590baa9246__700 Ove popularne stvari su se nekada zvale drugačije collage Koja ćete biti veštica u Noći veštica? extra_large-1539180917-cover-image Zbog ove iluzije videćete nešto što se nije desilo Najbolji prijatelji Istopolni prijateljski seks? · · · · · ·