BeFunky-collage (2)
U VAZDUHU · flešbek

„Gust dim katrana i uglja koji ostaje u grlu i gromoglasna buka čekića koja zaglušuje”. Tako je početkom 1889. godine, novinar Emil Godu opisao gradilište na kom je nastajao Ajfelov toranj.

Sto trideset godina kasnije, nesumnjivo je postao jedan od simbola Pariza. Niko danas ne zamišlja prestonicu bez njega. Januara 1887, Gustav Ajfel (preduzetnik), Moris Kohlin i Emil Nogir (inženjeri), kao i Stefan Suvestre (arhitekta) započeli su izgradnju njihove metalne kule, koja je ugledala svetlost dana za Svetski sajam 1889. godine.

18.038 delova, 2.500.000 zakovica, 60 tona boje, 7.300 tona gvožđa i 2 godine, 2 meseca i 5 dana bilo je potrebno za podizanje ovog velelepnog tornja. Od objavljivanja ovog projekta, umetnici i intelektualci su se ujedinili da bi sprečili izgradnju.

Među njima, Emil Zola, Garnier Čarls, Gi de Mopasan i Viktor Sardo koji su 14. februara 1887. objavili pismo u novinama Le Temps, gde su napali „beskorisnu i monstruoznu Ajfelovu kulu” koju su optužili da želi da uništi druge spomenike glavnog grada.

Daleko od ovih polemika, Ajfelova kula je danas postala neodvojiva od grada svetlosti i kopirana je po celom svetu. Postoji gotovo trideset replika u Engleskoj, Las Vegasu, Teksasu, Pragu, Uralu i Šangaju.

31. marta 1889. godine, u srcu Pariza rođen je toranj visok 300 metara koji je privukao sve oči i kritike. Tim povodom, u našoj galeriji možete da pogledate divne fotografije ove „gvozdene dame”.

Ajfelov toranj kroz vreme...Otvori galeriju
juw2dhxucover Da li je Kleopatra stvarno bila lepotica? rome-291375_960_720 Sindrom K: Lažna bolest koja je spasla više od stotinu života BeFunky-collage (15) Vintidž slike Holivuda su prava inspiracija za proleće kieren-andrews-697601-unsplash Pronađen brod koji rešava antičku zagonetku · ·