Plava laguna
PULS GRADA · destinacija

Već smo imali 15 crtica o Venecueli, a sada vam donosim zanimljivosti i lična zapažanja sa druge najegzotičnije destinacije koju sam obišao. Dobrodošli na Island!

Ubrzo pošto sletite na Island, osetićete miris jaja. Naravno, u pitanju je sveprisutni sumpor, sadržan u vodi koju zagrevaju vulkani i geotermalni izvori. Tom vodom se Islanđani i tuširaju.

Usled toplih morskih struja, Island je zimi topliji od velikog dela kontinentalne Evrope, sa prosečnom temperaturom oko nule.

Saobraćaj celog ostrva regulisan je kružnim autoputem 1, iz koga se račvaju magistrale, staze i bogaze.

Uopšteno govoreći, poenta puta na Island je priroda. Naročito se ističu vodopadi, vulkani, gejziri i drugi geotermalni izvori, među kojima je najpoznatija Plava laguna. Ipak, postoje i manje komercijalni, a jednako prijatni i lekoviti izvori, poput Myvatna.

Nedaleko od Myvatna nalazi se Dimmuborgir, fascinantna i pomalo zastrašujuća vulkanska formacija po kojoj je nazvan kultni norveški black-metal bend. Bukvalan prevod imena znači „mračni gradovi“, prema islandskom folkloru ovde se nalaze vrata pakla, a poseban „šmek“ daje mnoštvo mušica koje lete unaokolo.

Phallological museum u centru Rejkjavika posvećen je, kao što mu ime kaže – falusu. U njemu su izloženi polni organi raznih sisara od pacova do kita, a posebno mesto zauzimaju replike penisa svih rukometaša Islanda koji su osvojili olimpijsko srebro u Pekingu.

Poznato je da je veliki šahista Bobby Fischer svoj život pun kontroverzi i proterivanja okončao na Islandu. Uspeo sam da pronađem i posetim njegov grob, ne bez muke – Fischer je sahranjen na groblju skromne crkve u seocetu Laugardælir, 60 km jugoistočno od Rejkjavika.

Šta to Island ima zajedničko sa zemljama poput Belorusije i Kazahstana? Ako ne znate, teško ćete pogoditi – „dugotrajnog“ predsednika! Olafur Ragnar Grimsson služi već peti predsednički mandat, a na toj funkciji je od 1. avgusta 1996. godine.

Island ima i najstariji parlament na svetu. Ono što sam na licu mesta uspeo da čujem od vodiča koji je animirao Kineze je da je prvi ustav Islanda pisan na osnovu sećanja posebne osobe koja je slušala i kasnije prepričavala zasedanja na području Nacionalnog parka Þingvellir.

Kada sam sa troje Amerikanaca obilazio poluostrvo Vestfirðir (Zapadni fjordovi), u par navrata smo nailazili na usamljene, preslatke, ali odveć sablasne kućice koje se nalaze bukvalno usred ničega. Ovakve kućice su kamene ili drvene, u njima ne živi niko, ali zato postoje knjige utisaka koje su prilično popunjene, prašnjave i prekrivene slojem paučine.

Kutak za lingviste: čudna islandska slova þ i ð izgovaraju se kao meko, odnosno tvrdo englesko „th“.

U jednom trenutku, nove prijatelje i mene zaustavila je policija zbog prebrze vožnje. Razgovor se završio oproštajem i sugestijom da kupimo jedan džemper od islandske vune kao suvenir.

Kad smo kod vune, ovde sam jeo najukusniju jagnjetinu u životu, a probao sam je u vikendici novih lokalnih prijatelja, ne u restoranu. Inače, Islanđani su na mene generalno ostavili utisak neočekivano toplih i predusretljivih ljudi.

Što se kitova tiče, medalja ima dve strane – na Whale Watching brodskim turama vodiči govore o potrebi da se zaštite kitovi, a u centru Rejkjavika njihovo meso je omiljena hrana turista. Pošto sam ga, naravno, probao, imao sam dvostruku grižu savesti – jeo sam meso ugrožene vrste, a i jagnjetina mi se mnogo više svidela.

Zvanična valuta je islandska kruna i sve je dosta skupo.

Pećina u mestu Algarve, Portugal Predivne pećine širom sveta Najstariji gradovi na svetu Najstariji gradovi na svetu Pogled na grad sa Elbe Drezden: Lepota, burna istorija i par svetskih rekorda Automatski nacrt Pariz kroz objektiv Pentax foto-aparata