Plaža El Yaque je jedna od vodećih svetskih lokacija za windsurf i kitesurf
PULS GRADA · destinacija

Venecuela, zemlja enormnih prirodnih bogatstava i prelepih žena, u poslednje vreme je u centru pažnje zbog uzavrele političke situacije. Nedavno sam bio tamo i donosim vam zanimljivosti o Venecueli gledanoj iz očiju jednog turiste (koji je izgoreo i ukraden mu je foto-aparat).

Prirodne lepote Venecuele su beskonačne. Salto Ángel je najviši vodopad na svetu, Relámpago del Catatumbo je u svetu jedinstven atmosferski fenomen, a flora i fauna su izuzetno raznovrsne.

Venecuelanci obožavaju kaloričnu hranu. Hlepčić zvani arepa je deo njihovog identiteta. To je najpopularnija brza hrana u zemlji, ali i osnova svake kućne trpeze. Uglavnom se jede kao sendvič, tako što se raseče po sredini i napuni mesom, sirom ili povrćem spremljenim na razne načine.

Svaki grad ima svoj Trg Simóna Bolívara, a u zavisnosti od veličine grada zavisi i veličina trga.

Jedna od najlepših stvari u Venecueli su prirodni sokovi. Prave se od nama znanog i neznanog voća, od pomorandže i ananasa, preko parchite (poznatije kao passion fruit ili maracujá) do potpune egzotike kao što je guanabana.

Lokalac će odmah znati da niste iz Venecuele ako ste isključili klimu. Svuda u zemlji erkondišn uređaji rade neprestano, obično na najnižoj ponuđenoj temperaturi.

Bilo da su na porodičnom ručku, na poslu, na plaži ili u večernjem izlasku, Venecuelanci pričaju o politici.

Najpopularniji sport je bejzbol, ali u poslednje vreme fudbal može ravnopravno da se nosi sa njim. Venecuela je jedina reprezentacija iz CONMEBOL zone (CONfederación sudaMEricana de FútBOL) koja nikada nije učestvovala na svetskom prvenstvu, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Obmotavanje prtljaga najlonom je ozbiljan biznis. Na aerodromima operiše nekoliko različitih kompanija koje se bave ovom delatnošću, u cilju zaštite putnika od brojnih radnika sa „nemirnim prstima“.

Venecuela je zemlja sa najviše potvrđenih rezervi nafte na svetu. Jednom prilikom smo u Marakaibu napunili rezervoar za 3 dinara!

Silikoni su opšteprihvaćena stvar i ima ih bukvalno svuda. Venecuelanke ih stavljaju i napred i pozadi. Devojke iz susednih zemalja takođe često dolaze ovde da se operišu, jer je jeftinije, a čak i neke lutke u venecuelanskim izlozima imaju silikone.

Najbitnija reč u Venecueli je chévere, što bismo mi preveli kao super, gotivno ili do j…

Saobraćaj je veoma haotičan, vozi se bahato, semafori često imaju samo figurativnu funkciju, a prizor motoriste koji se kreće u suprotnom smeru je čest koliko i ljubavni problemi Kasandre i Ignasija.

Poput cele Latinske Amerike, i ovde su ljudi veoma religiozni. Mene su recimo devojke u parfimeriji pitale da li sam onaj glumac koji igra Isusa Hrista.

Ako ste izgoreli poput mene ili imate drugi problem sa kožom, dovoljno je da pronađete najbliži izdanak biljke sábila (širom sveta poznate kao aloe vera) i jednostavno ga uberete. Sok koji proizvodi ova biljka „leči i od side“.

Venecuela je više puta proglašavana najsrećnijom nacijom na svetu.

Pariz 10 zanimljivih i besplatnih stvari koje možete raditi u Parizu Putospektiva Putospektiva: Priče o putovanjima Bukurešt Bukurešt – Metropola u komšiluku Dizeldorf Dizeldorf: Grad umetnosti i mode