cover
KULTURA · film/TV

Među filmskim znalcima važi verovanje da je dekada ’70-ih bila najbolja za filmsku umetnost (posebno u Holivudu). Tu eru karakteriše veliki uticaj novih mladih režisera koji su imali do tada nezapamćenu umetničku slobodu i zahvaljujući svojoj kreativnosti iznedrili pregršt filmskih klasika.

Starim žanrovima je ubrizgan novi život, a novi i radikalni stilovi (uglavnom pozajmljeni iz svetske kinematografije) režije i pisanja scenarija su doveli do velike eksplozije originalnosti i autentičnosti kod filmskih autora.

Verovatno ste gledali većinu ovih kvalitetnih filmova, a ako niste, vreme je da im pružite šansu, jer oni to sigurno zaslužuju. Pogledajte našu listu 15 najboljih filmova ’70-ih (poređanih hronološki):

1. Paklena pomorandža (1971, Stenli Kjubrik)

Kjubrikovo antiutopijsko kontroverzno remek delo i dan danas uspeva da šokira ljude. Priča filma je bazirana na istoimenom romanu Entonija Beržisa.

2. Kum (1972, Frensis Ford Kopola)

Najbolji film o mafiji svih vremena je zapamćen po glumi Marlona Brandoa, Džejmsa Kana i Ala Paćina, nezaboravnoj muzici i izrazito mračnoj fotografiji (koja se pokazala kao veoma uticajna u narednim godinama).

3. Isterivač đavola (1973, Vilijam Fridkin)

Isterivač đavola se može pohvaliti činjenicom da je prvi horor film koji je bio nominovan za Oskara.

4. Žaoka (1973, Džordž Roj Hil)

Od svih filmova na listi, Žaoka se verovatno najviše ugleda na klasike iz zlatnog doba Holivuda. Sa takvim harizmatičnim zvezdama kao što su Robert Redford i Pol Njuman nije bilo teško napraviti zabavan film.

5. Kineska četvrt (1974, Roman Polanski)

Kao svojevrsni omaž noar filmovima 40-ih i 50-ih, ali i dalje sa zanimljivom i relevantnom pričom, film Kineska četvrta je uspeo da istovremeno bude i nostalgičan i veoma aktuelan.

6. Kum II (1974, Frensis Ford Kopola)

Nastavak mafijaške sage je opravdao sva očekivanja. Robert De Niro je za svoju ulogu mladog Vita Korleonea nagrađen Oskarom.

7. Ajkula (1975, Stiven Spilberg)

Stiven Spilberg je sa ovim filmom redefinisao tzv. film strave, i dao mu respektabilnost kakvu nije imao do tada. Izlazak Ajkule se može označiti kao početak ere blokbastera, skupih (uglavnom) akcionih i avanturističkih filmova namenjenih najvećem mogućem auditorijumu.

8. Let iznad kukavičjeg gnezda (1975, Miloš Forman)

Borba protiv establišmenta, autoriteta i konformizma je bila velika tema filmova ’70-ih, a nigde to nije izvedeno tako dobro kao u Letu iznad kukavičjeg gnezda.

9. Svi predsednikovi ljudi (1976, Alan Dž. Pakula)

Svi predsednikovi ljudi je sigurno najuspešniji politički triler svog vremena. U pitanju je istinita priča o Votergejt skandalu zbog koga je američki predsednik Ričard Nikson morao da podnese ostavku.

10. Roki (1976, Žon Dž. Avildsen)

Silvester Stalone je postao zvezda kao glavni glumac i scenarista ovog čuvenog filma o Rokiju Balboi, lokalnom bokseru u italijanskoj četvrti u Filadelfiji, koji igrom slučaju dobija šansu da izađe iz svoje surove svakodnevnice tako šte će učestvovati u borbi sa svetskim šampionom.

11. Taksista (1976, Martin Skorseze)

Mračni film o depresivnom taksisti koji provodi dane i noći u svom vozilu na ulicama najgorih gradskih četvrti, okružen raznim neuglednim likovima (od političara, pa do svodnika), i danas važi za najbolji psihološki prikaz jednog čoveka na filmu (u ovom slučaju sociopate).

12. Eni Hol (1977, Vudi Alen)

Nakon nekoliko zabavnih komedija koje se uglavnom baziraju na gegovima i smešnim dijalozima, Vudi Alen je svoj prepoznatljiv stil ozbiljnih romantičnih komedija-drama (koje će snimati do kraja karijere) započeo tek sa Eni Hol 1977. godine.

13. Ratovi zvezda (1977, Džordž Lukas)

Teško je preceniti revolucionarni uticaj Ratova zvezda na filmsku industriju. Do tada neviđeni specijalni efekti sa donekle jednostavnom standardnom herojskom pričom i upečatljivim likovima su ostavili ogroman utisak na tadašnju publiku, a i danas inspirišu ljude širom sveta.

14. Lovac na jelene (1978, Majkl Ćimino)

Rat u Vijetnamu je pozadina ove teške drame sa Kristoferom Vokenom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama.

15. Osmi putnik (1979, Ridli Skot)

Ovaj naučnofantastični horor je iznedrio nekoliko zanimljivih nastavaka, ali nijedan od njih nije uspeo da ponovi jezivu atmosferu i napetost originala.

London Has Fallen Pogledajte trejler za novi film Gerarda Butlera „London Has Fallen“ Loši filmovi dobre knjige Dobre knjige, ali loši filmovi Jane's got a gun Natalie Portman kao kaubojka u trejleru za film „Jane Got a Gun“ cover 10 blokbastera koje željno iščekujemo · ·