pjimage - 2019-06-24T131033.883
KULTURA · film/TV

Oskarovka, koja je pre nekoliko dana proslavila 70. rođendan, bez sumnje je jedna od najtalentovanijih glumica današnjice. Njene uloge nikoga ne ostavljaju ravnodušnim jer je u svakoj nova, drugačija, neponovljiva… Stoga je vrlo teško odlučiti se za najbolju. Ipak, ukoliko već moramo da pravimo užu selekciju, tu bi se svakako našla njena uloga isfrustrirane majke u „Krameru protiv Kramera”, zatim maestralno odigrana uloga nemilosrdne modne urednice u filmu „Đavo nosi Pradu” i, konačno, uloga usamljene domaćice u „Mostovima okruga Medison”.

Tokom svoje 45-godišnje karijere, Meril Strip je do sada imala imala 21 nominaciju za Oskara (od kojih je osvojila tri), a čak 28 puta je nominovana za nagradu Zlatni globus (od kojih je osvojila sedam). Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, jednog Zlatnog i jednog Srebrnog medveda, i dve nagrade BAFTA. Pet puta je nominovana za nagradu Gremi, a jednom za nagradu Toni. Američki filmski institut joj je 2004. dodelio Nagradu za životno delo.

Debitovala je na filmu 1977. godine zajedno sa Džejn Fondom i Vanesom Redgrejv, ali je tek godinu dana kasnije privukla pažnju šire javnosti.

Kako je opus ove glumačke dive zaista impresivan, te je teško izdvojiti samo nekoliko uloga, u galeriji pogledajte naših 15 favorita. Nama su sve jednako drage, a koja je vama najdraža? 

„Smrt joj lepo stoji”Otvori galeriju
rev-1-ANNA3-TRL-011_High_Res_JPEG Zlo se vraća kući u trećem nastavku „Anabel” serijala iz 2014. godine. la-femme-nikita Nikita i njene ćerke batman Fanovi su izabrali svog omiljenog filmskog Betmena BeFunky-collage „X-Men“ filmovi, od najgoreg do najboljeg · ·