Oia
PULS GRADA · destinacija

Postoji nebrojeno mnogo spiskova i hiljade različitih mišljenja o tome koja mesta morate posetiti, ali ovaj put vam predstavljamo ona čijem je šarmu zaista teško odoleti.

1. BURANO (Italija)

Veruje se da šarene kuće ovog morskog grada potiču iz potrebe da budu lako uočljive ribarima kada iz magle dolaze ka kopnu. Međutim, bilo ovo tačno ili ne, danas nije moguće okrečiti svoju kuću bez dozvole vlade koja poseduje listu prihvatljivih nijansi.

2. OIA (Grčka)

Na litici ostrva Santorini, ovo malo mesto, koje se celo može obići peške, pruža pogled na predivne grčke vinograde.

3. COLMAR (Francuska)

Grad koji izgleda kao da je iz Diznijeve bajke presecaju cvetni kanali na kojima plove mali brodovi, a krase ga još i francuske i nemačke građevine stare gotovo osam vekova.

4. TASIILAQ (Grenland)

Mesto sa nešto malo više od 2000 ljudi nudi ture na sankama koje vuku psi, kao i posmatranje ledenih bregova, te šetanje obližnjom Dolinom cveća.

5. SAVANNAH (Džordžija, SAD)

Najstariji grad u ovoj Američkoj državi, koji datira iz 1733. godine, predstavljao je važnu luku još tokom davne Američke revolucije. Osim toga, njegov centar smatra se za jedno od najvažnijih istorijskih obeležja Džordžije.

Savannah
Savannah

6. NEWPORT (Rhode Island, SAD)

Mali grad u severnoj Americi, Newport ima zadivljujuću arhitekturu kao i fantastičnu luku, a jedan od najznačajnijih događaja koji se u njemu održava je Folk festival.

7. JUZCAR (Španija)

Ovaj mali grad ovako neobičan izgled dobio je nakon što su producenti filma o štrumpfovima uspeli da nagovore stanovnike da sve fasade ofarbaju u plavu boju, premda se ni dan danas ne zna kako im je to pošlo za rukom.

8. ČESKY KRUMLOV (Češka)

Ovo mesto zaštićeno od strane UNESCO-a podignuto je u 13. veku, a među brojnim zanimljivim građevinama nalazi se i gotski zamak sa ogromnim palatama i baštama, drugi po veličini u čitavoj Češkoj.

9. WENGEN (Švajcarska)

Grad koji je popularna skijaška turistička destinacija zaista više liči na planinsko mesto u kome živi Hajdi, a u njemu je sigurno najlepše to što su kola zabranjena već sto godina.

10. GIETHOORN (Holandija)

Idilično holandsko selo, poznato i kao Severna Venecija, umesto puteva sadrži kanale koji protiču između imanja čineći ih malim, privatnim ostrvima.

11. ALBEROBELLO (Italija)

Iako izgleda kao mesto u kome žive patuljci, mali broj pravih srećnika naseljava ovih stotinak kuća na vrhu brda okruženog maslinjacima.

12. BIBURY (Engleska)

Ovo mesto nabijeno kamenim kućicama šiljatog krova poznato je kao lokacija na kojoj su snimani različiti filmovi (Dnevnik Bridžit Džons), a neretko je dobijalo titulu i „najlepšeg sela u Engleskoj“.

13. EZE (Francuska)

Ovaj grad na francuskoj obali nalazi se na toliko strmom mestu da je postao poznat i kao „orlovo gnezdo“, a njegove simpatične kuće stare su oko sedam vekova.

14. VIEJO SAN JUAN (Portoriko)

Iako je tehnički deo prestonice Portorika, ovo ostrvo je zapravo gradić za sebe, a njegove kaldrmisane ulice čine posetioce da se osećaju kao da su kročili u španski 16. vek. Osim toga, za ovo predivno mesto nije čak ni potrban pasoš.

15. KEY WEST (SAD)

Mesto koje je Ernest Hemingway nekada smatrao domom predstavlja najjužniju tačku Sjedinjenih Američkih Država, a njegova tropska klima i živopisna arhitektura čine ga veoma popularnom destinacijom.

16. SHIRAKAWA (Japan)

Ovo mesto najpoznatije je po svojim kućicama u obliku trougla, čiji krovovi zapravo podsećaju na šake slopljene u položaj za molitvu.

17. YVOIRE (Francuska)

Ovaj srednjevekovni grad oduzima dah svojim neverovatnim cvetnim prizorima, a neki za njega tvrde i da je najlepši grad u Francuskoj.

18. SPLIT (Hrvatska)

Ovaj stari grad na Hrvatskom primorju je idealna kombinacija rimskih ruševina i predivnih plaža, a osim toga može da se pohvali i veoma raznovrsnim noćnim životom.

19. HALLSTATT (Austrija)

Grad koji se smatra najstarijim naseljenim mestom u Evropi trenutno predstavlja dom za nešto manje od 1000 ljudi, a budući da se takođe smatra i jednim od najlepših mesta na zemlji, nazivan je i „biserom Austrije“.

Planet Baobab 10 neverovatnih hotela širom sveta Tromsø Tromsø – Skriveni dragulj krajnjeg severa Fabrika sladoleda Abandoned Berlin – Vodič kroz tajne zaboravljenog grada Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine · · · · · · · ·