jenny-hill-202432-unsplash
PULS GRADA · aktuelno

Svi građani koji žele da provere svoj zdravstveni status i nauče nešto novo o tome kako mogu da očuvaju svoje zdravlje, to mogu da učine na 19. Prolećnom Rosa festivalu zdravlja, koji će pod sloganom „Misli ranije, biraj zdravije” biti održan u sredu i četvrtak, 27. i 28. marta, od 10 do 20 sati, u Domu vojske Srbije (Ulica braće Jugovića 19).

Festival će u sredu, 27. marta 2019. godine, u 11 sati u Domu vojske Srbije, otvoriti dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Nj.E. g. Eduardo Boteljo Barboza, ambasador Brazila u Republici Srbiji i Crnoj Gori, a na otvaranju će govoriti i predstavnici sponzora i pokrovitelja. Generalni sponzor manifestacije je voda Rosa, platinasti sponzor je Galenika, zlatni sponzor trgovinski lanac Maxi, a među pokroviteljima su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda, Farmaceutska komora Srbije, Lekarska komora Srbije, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, Privredna komora Srbije, Crveni krst Srbije.

Posetioci će imati prilike da se posavetuju sa najeminentnijim stručnjacima, da na štandovima domova zdravlja i ordinacija provere zdravstveni status, izmere pritisak, šećer u krvi, visinu i težinu, provere dioptriju i očni pritisak, stanje minerala i vitamina u organizmu, obave ultrazvučni pregled kolena, urade testiranja koja ukazuju na to da li imaju rizik da obole od dijabetesa, da dobiju savet o ishrani od nutricionista. Psihijatri Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević testiraće zainteresovane sugrađane da li neko ima rizik za dobijanje demencije, depresije i anksioznosti, dok će lekari VMA davati savete u vezi sa alergijama i problemima sa krpeljima.

Fizioterapeuti će procenjivati da li postoji rizik od pada kod osoba starijih od 65 godina, radiće funkcionalni pregled kolena i posebno testiranje sa preprekama. Lekari Zavoda za zdravstvenu zaštitu Železnica Srbije pregledaće posetioce pulsnim oksimetrom, odnosno radiće kontrolu procenta kiseonika u krvi i proveravaće bodi mas indeks, dok će stručnjaci Klinike za ORL Kliničkog centra Niš obavljati preglede sluha, ušnog kanala, bubne opne. Predstavnici Farmaceutske komore Srbije imaće savetodavnu ulogu za one koji koriste hroničnu terapiju.

Na predavanjima će se najviše govoriti o prevenciji, važnosti hidracije, racionalnoj upotrebi antibiotika, balansiranoj ishrani, a posetioci će se edukovati šta zapravo znači kada su proizvodi koje kupuju „obeleženi” crvenom, žutom ili zelenom bojom. Zdravstveni radnici i ovoga puta će moći besplatno da prisustvuju akreditovanim predavanjima i dobiju bodove za obnavljanje licence, a tu su i tribine za đake, radno aktivno stanovništvo i najstarije sugrađane.

„Posetioci na štandovima izlagača mogu da dobiju razne informacije o novitetima iz ove oblasti, da se posavetuju kako da očuvaju zdravlje, a ako je ono narušeno šta mogu da učine kako bi se osećali bolje. Na bini će nastupiti više od 1.000 ljudi sa različitim programima vežbanja, plesova, promocija knjiga, tribina… Ulaz na festival je besplatan zahvaljujući Rosi, Galenici i Maksiju – istakla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora festivala.

Za mališane će biti organizovan Dečji kutak i Bolnica za medvediće, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i studentima i razbiju strah od „belih mantila”. Tu će se nalaziti i Apoteka za medvediće, gde će biti prisutni studenti farmacije. Specijalni gost festivala biće dr Milan Milenković, ginekolog iz Univerzitetske bolnice Karolinska u Švedskoj, koji je učestvovao u prvoj transplantaciji materice na svetu, a glavni promoter je dr Nada Macura.

32. Fashion Selection vizual Prolećni Fashion Selection od 28. marta do 2. aprila VERO_001 Novi izgled Super Vera img_4811 Converse novom kampanjom redefiniše značenje reči „žena” BeFunky-collage Davor Gobac (Psihomodo Pop) nastupa u Beogradu! · · ·