cover1
KULTURA · muzika

Postoje dve vrste ljudi: oni koji slušaju radio (ili prave plejliste sa hitovima) i oni koji slušaju albume od početka do kraja kako bi uživali u kompletnoj autorskoj viziji muzičkih izvođača. Svejedno je kojem od ovih tabora pripadate, neke od ovih (ili sve) albume bi svakako trebalo da bar jednom čujete.

Hronološkim preslušavanjem upoznaćete se sa evolucijom muzičkih žanrova u drugoj polovini 20. veka. Od pevača šlagera i rokenrola, pa do fanka, regea i na kraju elektronske muzike, na listi od 20 albuma koje ne smete propustiti zastupljeni su manje više svi relevantni žanrovi popularne muzike.

Pogledajte naš izbor najboljih albuma i uživajte u slušanju dobre muzike!

1. Frank Sinatra In The Wee Small Hours (1955)

Era pre rokenrola je pripadala pevačima/filmskim zvezdama, a jedan od najpopularnijih među njima je bio svakako Frank SinatraIn The Wee Small Hours je po mnogim kritičarima prvi tzv. konceptualni album.

2. Elvis Presley Elvis Presley (1956)

Prvenac kralja rokenrola je inspirisao mnoge velike muzičare da se prihvate mikrofona i instrumenata i sami krenu da sviraju. John Lennon je to lepo ilustrovao kada je izjavio „pre Elvisa je bilo ništa!“ davajući svom idolu, maltene, božanski status.

3. James Brown Live At The Apollo (1963)

Kum soula James Brown će pre svega ostati zapamćen kao tvorac svojevremeno potpuno novog i originalnog žanra, fank muzike. Live At The Apollo je živi album sa početka njegove karijere koji dobro pokazuje zašto nosi nadimak „najvredniji čovek u šoubiznisu“.

4. The Beatles Revolver (1966)

Drugi iz serije ozbiljnih albuma Bitlsa sadrži neke od njihovih najpoznatijih pesama kao što su Eleanor Rigby i Taxman, ali ono što ga izdvaja iz konkurencije iz to vremena su do tada neviđena inovativnost u pop muzici i pionirski produkcijski zahvati.

5. Miles Davis Bitches Brew (1970)

Kombinacija džeza i roka nikad nije bolje zvučala nego na Milesovom drugom fusion albumu Bitches Brew. Ovo je i danas kosmička muzika koja pomera granice.

6. The Rolling Stones Exile On Main St (1972)

Exile On Main St je svojevrsna enciklopedija svih muzičkih pravaca koji su tokom godina uticali na Stonse. Bilo da ste ljubitelj kantrija, bluza, soula ili klasičnog čistokrvnog rokenrola, na ovom albumu ćete sigurno pronaći nešto zanimljivo.

7. Stevie Wonder Innervisions (1973)

Stevie Wonder je uvek umeo da napravi prijemčive, ali i originalne, pesme u kojima su mogli da uživaju ljudi svih rasa i nacionalnosti. Na Innervisions albumu je gotovo svaka pesma hit. Malo je onih koji bar jednom nisu čuli Higher Ground, Living For The City, Golden Lady ili Don’t You Worry ’bout A Thing.

8. Michael Jackson Off The Wall (1979)

Pre Thrillera Micheal Jackson je osvojio srce fanova širom sveta sa prvim albumom Off The Wall, koji i dalje sa lakoćom uspeva da nas tera da plešemo na žurkama.

9. The Clash London Calling (1979)

Pank heroji The Clash se nisu dugo zadržali na formuli tri akorda i već su na trećem, duplom albumu, London Calling pokazali zrelost i širinu muzičkog ukusa. Iako su ranije koketirali sa rege i dab uticajima, tek sa hitom Guns of Brixton postaje jasno da mogu da pariraju najboljim izvođačima iz tih žanrova.

10. Massive Attack Blue Lines (1991)

Početkom ’90-ih Bristol je bio mesto najvećih eksperimenata u popu, pre svega zahvaljujući muzici grupe Massive Attack. Kao začetnici novog trip hop žanra, uspeli su da spoje poštovanje underground publike i kritike, sa solidnom popularnošću među širim narodnim masama. Sve je počelo, naravno, sa velikim hitom Unfinished Symphony sa ovog albuma.

Seven that Spells Seven That Spells i By-Pass: Sudar spejs-roka i izvrsnog metala Susret majstora Vodimo vas na koncert „Susret majstora“ na Kolarcu cover11 Belgrade Bleed to Death Festival u Mikser House-u Katy Perry, Taylor Swift Forbes: Najbolje plaćene pevačice u 2015. godini · ·