Restoran, kuhinja
PULS GRADA · gastro

Šta nam se sve to krčkalo ove godine na velikoj internacionalnoj gastro sceni, manje-više znamo. Bilo je tu novih Mišelinovih zvezdica, zvučnih nagrada, novih emisija, knjiga, impozantnih festivala i nadmetanja, a o svemu tome pisali smo u prethodnim brojevima. Međutim, postoje i događaji koji se odvijaju na margini globalnog gurmanskog cirkusa, a koji su važni ne samo za njihove aktere, već i za javnost koja tu scenu prati. Evo šta se to krčkalo u loncima velikih šefova u minuloj godini:

piše: Milan Ničić

Novi korak Gastona Akuria

Jedan od najboljih šefova današnjice, Gaston Akurio, objavio je da će zatvoriti svoj restoran Astrid i Gaston koji postoji već 20 godina. Ipak, istovremeno Gaston otvara novi restoran sa suprogom Astrid i to u ogromnoj i luksuznoj vili čiji će enterijer biti protkan artefaktima iz peruanske istorije. Akurio planira da u sređivanje vile uloži oko 2 miliona dolara. Otvaranje je zakazano za sredinu 2015. godine, a novi restoran zvaće se Astrid y Gaston Casa Moreyra.

WD 50 je mrtav, živeo WD 50!

Još jedna slična vest, ovog puta iz Njujorka, prostrujala je među gurmanima poput munje. Poštovaoci Vilija Dufrena ostali su šokirani kada je objavljeno da se njegov restoran WD 50 zatvara i to zbog rušenja objekata u kom se nalazi. Dok se Dufren još nije ni snašao, njegovi prijatelji Danijel Bolud, Rene Redžepi, Aleks Atala i Dejvid Čeng – svi listom velika kulinarska imena, napravili su mu žurku iznenađenja. Ubrzo potom, objavljeno je da Dufren uskoro na drugom mestu otvara restoran istog imena!

Povratak Redžepija

Noma se vratila vratila na prvo mesto San Pelegrinove liste kao najbolji restoran na svetu. Redžepi je sa svojim timom skinuo sa trona El Celler de Can Roca i ponovo pokazao da je lider. Nakon toga stigla je i vest koja je obradovala stanovnike Tokija, pošto je objavljeno da se Noma sredinom 2015. seli u taj grad na mesec dana. Pomama za rezervacijama uticala je na odluku da Redžepi svoju japansku avanturu produži na još mesec dana! Da li će biti i više od toga, saznaćemo uskoro.

Preispitivanje Mišelina

U najnovijem izdanju Mišelinovog vodiča za 2014. godinu objavljeno je da je francuski šef Danijel Bolud izgubio jednu od tri zvezdice u svom restoranu u Njujorku, a ta vest izazvala je pravu histeriju među kritičarima i šefovima u svetu. Lavina kritika upućena je Majklu Elisu, internacionalnom direktoru Mišelinovog vodiča, koji sada mora javno da odgovara gotovo kompletnoj gurmanskoj javnosti koja je zdušno stala u odbranu Boluda.

Remzi na prodaju

Gordon Ramzi, veliki šef i dežurni loš momak, objavio je da planira prodaju polovine svoje restoranske imperije za 80 miliona funti. On u svom vlasništvu ima 26 restorana, a novinaru britanskog Gardijana rekao je želi da se oslobodi dela posla jer želi više vremena da provodi sa svojom porodicom. Međutim, naravno da postoje i drugačija nezvanična tumačenja njegovog poteza, a vreme će pokazati šta zaista stoji iza svega.

Uskoro novi The Fat Duck

Heston Blumental je najavio privremeno zatvaranje restorana The Fat Duck. Razlog je njegova selidba u Melburn u kom će se posvetiti snimanju dokumentarne serije. Za to vreme restoran će biti renoviran i kuhinja će mu biti znatno proširena. Pored The Fat Ducka, Heston vodi još i konceptualni restoran Dinner, kao i restoran brze hrane na terminalu 2 londonskog aerodroma Hitrou.

Umetnost Masima Boture

Renesansni italijanski šef Masimo Botura polako završava svoje umetničko delo i to u Istanbulu, gde je otvorio svoj treći restoran u sklopu luksuzne robne kuće. Ceo jelovnik rezultat je višemesečnog istraživanja knjige Pelegrina Artusija, napisane u 19. veku, u kojoj se nalazi preko 100 recepata. Boturina namera je da svoje goste upozna sa tradicionalnim jelama poput oso buka sa milanskim rižotom, Katareze špagetama i sličnim. Masimo je u oktobru izbacio i svoju prvu knjigu koja nosi naslov: Nikad nemoj verovati mršavom italijanskom šefu, sa kojom, kako sam kaže, planira da italijansku kuhinju uvede u 21. vek!

Najbolji ženski šef

Za najboljeg ženskog šefa ove godine proglašena je Helena Rizo, suvlasnica restorana Mani Manioka u Sao Paolu. Helena je model šefa koji se koristi inovativnim tehnikama ali u jelima zadržava tradicionalni izraz. Neko vreme provela je radeći u restoranu El Celler de Can Roca posle čega je sa svojim mužem otvorila Mani Manioku. U svom restoranu ona pokušava da u restoranski život uvede autentične brazilske namirnice. Za sada joj to veoma dobro ide!

panettone Restoran Campania daruje italijanski poklon za praznike Pivopija Gourmet u pohodima: Gde na craft pivo? The Klemenca The Klemenca: Za sve mesoždere Keramika Miljenik u kuhinji: Savremena keramika