21FKM
KULTURA · PLES

Počelo je prijavljivanje za međunarodno takmičenje koreografa – Festival koreografskih minijatura (FKM), koji organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Misija ove jedinstvene manifestacije je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Festival će se ove godine održati po 21. put pod sloganom „U korak sa vremenom“. Publika će tokom juna meseca imati prilike da pogleda takmičarski, revijalni i prateći program na plesnim scenama Beograda.

U okviru takmičarskog dela FKM-a, 2. i 3. juna na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, predstaviće se koreografi i igrači iz zemlje i inostranstva sa kratkim plesnim formama, a publika će imati prilike da se upozna sa aktuelnim i nastupajućim trendovima u ovoj oblasti kroz premijerno izvedena dela.

Stručni žiri će odabrati finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade (I nagrada-2000 EUR, II nagrada-1000 EUR, III nagrada-500 EUR), kao i za plaketu Aleksandar Izrailovski za inventivnost umetničkog izraza. Po odluci žirija kritike biće dodeljena nagrada kritike a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

UBUS kao organizator Festivala i borac za bolji status naše plesne zajednice, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, Umetničko veće UBUS-a dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji i inostranstvu. Publika će ove godine imati prilike da pogleda plesnu predstavu Dušana Murića koji je prošle godine osvojio čak tri nagrade, među kojima i nagradu Ohrabrenje za minijaturu Privatno kretanje.

Festival će ove godine imati programe posvećene liku i delu Smiljane Mandukić, začetnice savremenog plesnog izraza kod nas. Dvadeset pet godina nakon njenog odlaska, biće povod da se kroz izložbe, filmove, rekonstrukcije njenih koreografija, plesne performanse i predavanja osvetli i sačuva od zaborava delo Smiljane Mandukić, igračice, pedagoga i koreografa.

Prateći program festivala će imati, kao i do sada, ozbiljan osvrt na jednu od zanemarenih tema umetničke igre u Srbijii – plesnu i baletsku kritiku. U okviru seminara Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 4 biće održno niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti. Takođe prateći program festivala obuhvata edukativanu plesnu radionicu za profesionalne igrače.

VIP & BDF-OTVARANJE_224 Nastupom Mihaila Barišnjikova zatvoren 14. Beogradski festival igre zorba2_cover Balet „Grk Zorba“ u Sava Centru Mikhail-Baryshnikov-Photo-by-Mark-Seliger-660x881_cover Mihail Barišnjikov u Beogradu belgrade-wpcf_900x506-stretched Osmo izdanje festivala Belgrade Tango Encuentro · · · · · ·