puzzle-3223941_1280
U VAZDUHU · urban flash

Ljudski mozak fascinira naučnike. Od kada je sveta i veka stalno se vrše nova i nova istraživanja u vezi sa njegovim funkcionisanjem. Memorija je jedna od tema za koju se čini da što je više istražujemo, sve manje znamo o njoj.

Puno toga je rečeno u naučnim istraživanjima o karakteristikama ljudskog pamćenja. Nove ideje se konstantno pojavljuju, ali neka pogrešna uverenja mogu se zadržati kao opšteprihvaćena uprkos tome. Ona mogu imati negativan uticaj na nas ukoliko se pogrešno ophodimo prema svojoj memoriji i unapred se mirimo sa nečim što je promenljivo.

Pamćenje mi je loše i to se ne može promeniti

Ovo je najčešći mit, koji podrazumeva pretpostavku da se na pamćenje ne može nikako uticati. Istina je da se vežbanjem može uticati na to kako se nešto skladišti u memoriji a to znači da se vežbanjem može promeniti naša sveukupna memo situacija. Ljudima je lakše da poveruju u to da je nešto van njihove moći jer onda odgovornost nije na njima a to mogu koristiti kao izgovor. Treba raditi na tome da kad nešto pamtimo, to činimo na upečatljiv način, što će pomoći da se zadrži u sećanju duže.

Vizualizacija zahteva vizuelno učenje

Svako ima poseban način na koji nešto pamti, bilo da je u pitanju kada nešto čuje, vidi ili na primer zapiše. Vizualizacija vam može pomoći u tome da nešto zapamtite jer povezuje nekoliko čula. Samim tim, za nju nije neophodno da budete tip osobe koji nešto uči samo kada to vidi. Sama vizualizacija predstavlja stvaranje mentalne slike za neku informaciju koja je do vas došla ovim ili onim putem, tako da je moguća kod svih.

Dostigli smo broj uskladištenih informacija koji mozak dozvoljava

Činjenica je da postoji ograničenje koliko mozak može da primi informacija, ali istina je da smo mi daleko od te granice. Mnogi rekordi su porušeni i mnoge granice za koje smo mislili da su konačne su već probijene. Ako se ne fokusiramo na ograničenje već radimo na proširivanju svojih mogućnosti, lakše ćemo doći do pozitivnih rezultata. Dakle, ne treba misliti o tome kako nešto ne možemo, već kako da uspemo u tome.


naslovna Njihova lenjost ne zna za granice photo-1488117382278-329ccc22eecb Srećni parovi se više goje od onih koji se manje vole naslovna Diznijevi junaci u borbi sa ekološkim katastrofama 30-Pieces-of-ACTUALLY-Good-Breakup-Advice_LEAD Saveti koji će vam zapravo pomoći nakon raskida · · · ·