Mosaic
KULTURA · film/TV

Hajde da budemo iskreni… U decembru smo se radovali predstojećim praznicima, dogovarali izlaske s društvom koje tokom ostatka godine ne viđamo i krajnje veselo išli na porodična okupljanja, degustirajući ko pravi bolju rusku salatu. U januaru je svako od nas imao bar po neki slobodan dan, i dalje nas je držao entuzijazam da obilazimo klubove i barove i istražujemo gde ima najbolja svirka.

Pred kraj meseca nam je doduše energija malo popustila i počeli smo da smišljamo razne izgovore samo da ostanemo kod kuće, ušuškani na trosedu pred TV-om, a u februaru smo rešili da čak nećemo ni da se pravdamo jer je motiv potpuno jasan – imamo mesec dana da besplatno gledamo najbolje serije i filmove koje HBO GO nudi!

Rešili smo da je sad pravi trenutak da iskoristimo HBO GO probni period, prijavili se na www.hbogo.rs, a onda je počela prava dilema – da li da „bindžujemo“ stare dobre serije poput Igre prestola, Porodice Soprano i Žice ili da probamo nešto novo? Poznati glumci i obećavajući zapleti su nas na kraju naveli da damo šansu novim naslovima i nismo se pokajali. Predstavljamo vam tri uzbudljive (i ozbiljno zarazne) nove serije koje će postati najbolji izgovor da uz kokice provodite februar u toplini svog doma.

Mozaikserija koju vole svi neostvareni detektivi

Krimi mozaik smešten u ruralnu ali idealizovanu sredinu, u kojem se iz ptičje perspektive smeška lice Šeron Stoun koja ovde igra slavnu spisateljicu dečjih romana Oliviju Lejk. Sve je dobro pogođeno, a i ne čudi budući da je svoje umeće pokazao Soderberg lično. U trenutku kada se sve vrti oko toga ko će dobiti Oskara, možda je idealan momenat da pogledate one koji su takav renome već stekli.

Pre svih, mislimo na režisera serije, i glavnu glumicu. Ovo nije prvi put da Šeron Stoun igra uspešnu spisateljicu, a u Mozaiku pratimo uzbudljivu priču u kojoj policija pokušava da rasvetli njeno ubistvo. Ne treba zaboraviti da je tvorac ove serije najmlađi dobitnik Zlatne palme, i da među svojim nagradama pored Oskara ima i Emi nagradu.

Britanijasve o istoriji Engleske što nikada ranije niste znali

Mnogo pre Šekspira i Elizabete I, Velika Britanija je jednom davno bila varvarska naseobina. U trenutku kada se serijal Igra prestola neumitno bliži svom kraju, među nama, vernim fanovima ove serije, postoji potreba za sadržajem koji će nahraniti glad za pričama o dalekim kraljevstvima, plemenskim savezima, u kojima se žene (i to veoma lepe) bore, uz pomoć druida, keltske magije i neobičnih bogova, protiv surovih rimskih legija koje nadiru. Rimski general dosta psuje i ne mari mnogo za vreme. I dobro je da je tako, jer Rimljani i nemaju mnogo sreće (sudeći prema prvoj epizodi, a nećemo da spojlujemo) – pošto na njih pada kiša u gotovo svakoj sceni!

Džez Batervort je snimio seriju koja je prava alegorija sva u kontrastima, i koja govori o pokoravanju i slobodi. Rimljani optužuju Britance da su varvari, koji ispijaju biljke sumnjivog halucinogenog porekla i goli plešu, ali ni rimsko srce tame nije ništa bolje od onih koji svoje lice mažu blatom! Nekako je nemoguće navijati za one koji se bolje zabavljaju, rekli bismo modernim jezikom!

Dvojnik kad se spoje hladnoratovske teme i naučna fantastika

Džej Kej Simons je nedavno izjavio da se u novoj seriji Dvojnik potrudio da odglumi čoveka kojem se može poverovati, uverljivog tipa, a zapravo glumi dvojicu takvih. O čemu se radi? Oskarom nagrađeni glumac, kojeg smo voleli kao sadistu dirigenta u sjajnom filmskom ostvarenju Whiplash kao i mnogim zapaženim tv ulogama, igra Hauarda Silka, nižeg činovnika u birokratskoj mašineriji špijunske agencije Ujedinjenih nacija u Berlinu. Hauard otkrije da njegova agencija čuva tajnu prelaska u paralelnu dimenziju u kojoj susreće svog dvojnika Hauarda Primea, i tu kreće zaplet!

Ovo je špijunski naučno-fantastični triler, a dvojica Hauarda su prilično različiti, čak karakterno suprotni jedan drugom, no, u tome i jeste stvar jer se ova serija bavi temama identiteta, sudbine i onog večnog pitanja: “Šta bi bilo da su naši životi mogli da budu drugačiji?”
Makar kada su serije u pitanju ovakva vam dilema nije potrebna. Sva sreća da vi možete da uzmete najbolje od oba sveta – realnosti i HBO fikcije!

Ipak vam se više gleda film?

Pored novih i kultnih serija, na HBO GO-u smo pronašli i veliki izbor filmova, među kojima su holivudski blokbasteri kao što su Čuvari galaksije vol. 2, Logan, Pirati s Kariba: Salazarova osveta i svih 8 filmova iz serijala Zvezdani ratovi, poznati naslovi evropske kinematografije, ali i domaća ostvarenja kao što su Mrtav ladan, Mali Budo i fenomenalan dokumentarac Druga strana svega.

Treba vam zabava za decu?

Na HBO GO-u vas čeka posebna „KIDS“ kategorija s neograničenim pristupom više od 350 sati najboljeg sadržaja za decu i one koji se tako osećaju – od Dizni klasika poput Kralja lavova, Potrage za Nemom, Uspavane lepotice i Mulan pa sve do animiranih serija kao što su Sunđer Bob Kockalone, Dora i prijateljiPatrolne šape i mnogih drugih.

image44 U susret Oskaru: Najbolje filmske uloge iz 2017. Mom-and-Dad-movie-Selma-Blair-and-Nicolas-Cage Roditelji su se okrenuli protiv dece u horor komediji „Mom and Dad“ BABYLONBERLIN02 Dvojni serijski prikaz: „Babylon Berlin“ i „Dark“ darkest_hour_SBgr4 Filmski januar · · · · · · ·