photo-1517093157656-b9eccef91cb1
PULS GRADA · kulinarka

Topli letnji dani i visoke temperature zahtevaju pravo osveženje, a svi znamo da sladoledu niko ne može da odoli. Lagan, kremast, bogatog ukusa, retko koga ostavlja ravnodušnim… Raznih aroma, dodataka, preliva, poslužen samostalno ili kao dodatak voćnoj salati, kafi ili palačinkama, sa sladoledom nema greške! Zbog toga sa vama delimo tri jednostavna recepta koja će vam pomoći da ovu ukusnu poslasticu spremite za čas posla, i to kod kuće.

Kada pravite domaći sladoled, možete se igrati sastojcima, te svaki put probati neku novu kombinaciju ukusa. Da li više volite jednostavne varijante od svega dva, tri sastojka, ili pak one kao iz poslastičarnica, na vama je. Mi vam predlaženo tri ukusne varijante, koje će sigurno obradovati vas i vaše ukućane. Koji vam se najviše dopada?

1. Domaći niskokalorični sladoled gotov za minut

Potrebno je:

  • 2 banane
  • zamrznuto crveno voće po izboru ( maline, jagode, višnje, borovnice…)

Priprema:

Iseckajte banane na krupnije komade, pa ih izmiksajte u blenderu. Zatim dodajte crveno voće, pa sve još malo izmiksajte kako bi se dobila homogena masa. Sipajte u činijice, po želji ohladite u frižideru i poslužite. Vaša ledena poslastica gotova je za tren oka!

2. Jednostavan domaći sladoled sa voćem

Potrebno je:

  • 500 ml jogurta
  • 500 ml slatke pavlake
  • 350 g šećera
  • 300 g voća (maline, breskve, jagode…)

Priprema:

Prvo operite i iseckajte voće na krupnije komade, a zatim ga kuvajte sa 200 g šećera, sve dok se on potpuno ne rastopi. Prohladite dobijeni sos, a zatim dobro izmešajte, ukoliko ne želite veće komade voća u sladoledu. Kada je sos gotov, ulupajte slatku pavlaku sa 150 g šećera, dodajte jogurt i tri četvrtine voćnog sosa. Sve lepo promešajte kako biste dobili ujednačenu smesu, pa ostavite u zamrzivaču oko 10 sati da se potpuno stegne. U međuvremenu, promešajte sladoled kako biste izbegli stvaranje kristala. Pre služenja, servirajte sladoled u činijice i sve prelijte ostatkom voćnog sosa. Prijatno!

3. Domaći sladoled bez šećera

Potrebno je:

  • 2.5 dl slatke pavlake
  • 2.5 dl obranog mleka u prahu
  • ½ šolje nezaslađenog kakao praha
  • 2 žumanceta
  • 1 štapić vanile

Priprema:

U posudi zagrejte mleko, ali tako da ne provri. Dodajte  štapić vanile, pa sve krčkajte lagano oko 20 minuta na tihoj vatri. U međuvremenu, u drugoj posudi, mikserom umutite žumanca. Kada je mleko kuvano, izvadite štapić vanile, isecite ga po dužini i istružite unutrašnjost mahune, pa dobijeni prah dodajte u mleko. Kada se mleko ohladi, sipajte smesu od žumanaca, a zatim sve preručite u drugu posudu, pa dodajte kakao i lagano krčkajte dok se masa ne zgusne. Kada se na vrhu pojavi gusta pena, to je znak da je smesa gotova. Na kraju, dodajte slatku pavlaku, sve lagano promešajte, sipajte smesu u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivač da se stegne. Prilikom serviranja, možete dodati voće, ukusni biskvit ili čokoladni preliv. Uživajte!

Pileća krilca Prvomajsko roštiljanje: Sočna pileća krilca 5aday_feature_LEAD_630x420 Proleće u tanjiru: 3 zdrava i ukusna recepta Čizkejk Probajte osvežavajući cheese cake (čizkejk) bez sira eating-3276558_960_720 Kreativne ideje za farbanje jaja · · ·