married_to_cheapeskate_advice_728
U VAZDUHU · urban flash

Strah od trošenja novca, štedljivost ili škrtarenje… Kako god da nazovemo naviku ostavljanja novca po strani i njegovo ograničeno korišćenje, takvo ponašanje nije za pohvalu. Naravno, treba planski raspolagati svojim mesečnim budžetom, ali ni u čemu preterivati. Ukoliko prebrojavate svaki dinar, velike su šanse da se to vašim ukućanima neće dopasti. Pored toga, vaš partner može zažaliti što vas je ikada upoznao.

Život u zajednici podrazumeva dogovor u vezi sa ciljevima i planovima, kako na dnevnom nivou, tako i u bliskoj budućnosti. Svako u vezu ili brak unese nešto svoje, uglavnom su to navike stečene tokom odrastanja, te je jako važno znati pregovarati i biti otvoren za kompromis. Jedna od ključnih tema, svakako je novac, koji može biti kamen spoticanja. Stoga, pažljivo čitajte naredne redove, možda vam pomognu da izađete na kraj sa partnerom štedišom.

1. Pokušajte pitanjima da otkrijete uzrok problema

Kao što smo već naveli, ponašanje roditelja služi često kao model ispravnog ponašanja, te se od malih nogu ugledamo na njih. Ukoliko primećujete da vaš partner gomila novac i usteže se od trošenja, nađite zgodnu priliku da mu postavite par pitanja u vezi sa načinom na koji je njegova porodica gledala na novac. Važno je istražite koren problema, pa ga pitajte šta za njega predstavlja novac, koliko su njegovi roditelji okvirno zarađivali, da li se plaši da će ostati bez prihoda, koji su mu ciljevi kada je mesečni dohodak u pitanju. Kada čujete drugu stranu priče, bolje ćete ga razumeti i moći ćete zajednički nešto da promenite. Umesto pravljenja kokica, vremenom će poželeti da ih kupi kod prodavca. Češće ćete izlaziti na kafu ili na ručak. Samo strpljivo, znanje je moć.

2. Budite otvoreni po pitanju vaših rashoda

Često se dešava da jedan supružnik troši neumernu svotu novca, dok se drugi lišava svega. Razlog je jednostavan, druga strana to vidi kao kontra meru, odnosno ne želi da se novac baca i sve čvršće steže novčanik. Naravno, rasprava, prebacivanje odgovornosti i povišen ton, neće doprineti rešavanju problema. Stoga, razgovarajte, niko ne treba da se usteže, niti živi na račun drugog. Pokušajte da uskladite budžet tako da u njemu, pored fiksnih troškova, bude mesta za aktivnosti u kojima uživate, bilo da su u pitanju hobiji, druženje sa prijateljima ili romantične večere.

3. Probajte da prigrlite štedljivost

Pre stupanja u brak, svi nam govore da će uspeti onaj par koji uživa u istim stvarima i ima slične poglede na život. Naravno, ne treba zaboraviti ni zajedničke ciljeve, ne valja kada se želje kreću u različitim pravcima. Međutim, ponekad ljudi uplove u bračne vode sa različitim navikama i vrednostima, ali se vremenom usklade i učvrste svoj odnos. Jedna strana učini prvi korak i prigrli nov način razmišljanja, koji otvara prostor za boljitak. Novac je odlično polazište za novine, jer ponekad ušteda predstavlja jedino rešenje za plaćanje rate za školarinu, renoviranje kuhinje ili otpisivanje duga.


coffee-cup-2317201_1280 Da li naš DNK određuje da li nam se sviđa kafa? 604d8be2-5228-4a0f-9fba-fa390eab41af-bustle_102416_236 5 pitanja koja treba da postavite sebi pre selidbe u drugi grad photo-1505249961684-d696cc2bb301 Žene se tope kada muškarci rade sledeće stvari naslovna Poznati kadrovi bez cenzure · · · ·