05-solo-travel-inspired-by-female-movie-characters
KULTURA · film/TV

Častiti sebe solo putovanjem uvek je dobra ideja. Ne morate da pravite kompromise u vezi sa destinacijom, datumom, niti rutom obilaska. Možete da se prepustite unutrašnjem glasu, te oslušnete svoje potrebe i želje u tom trenutku. Ponuda aranžmana je razna, na vama je da zavrtite globus, i izaberete odmor po svom ukusu. Ukoliko vam, pak, ponestaje mašte, mi smo se potrudili da vam priskočimo u pomoć. O kojim destinacijama je reč, otkrijte u nastavku.

Kada se odlučite u kom pravcu ćete se otisnuti, slede brojne dileme po pitanju budžeta, prevoza i smeštaja. Pored toga, damama je uvek potrebna hrabrost da bi se uopšte upustile u solo avanturu. Predrasude i potencijalne opasnosti su razne, te je neophodno napraviti detaljan plan puta, i opet biti spreman na neočekivano. Ipak, da bi sve proteklo po želji, inspiraciju pronalazimo u filmovima koji slave žensku radoznalost i snalažljivost u svakoj situaciji.

1) Lost in translation, Kjoto

Kako bi potražila odmor od prenaseljenog Tokija, Šarlot, koju tumači glumica Skarlet Johanson, brzim vozom odlazi put Kjota. Tokom putovanja, ova devojka posmatra nepoznate predele, te najzad stiže u podnožje planina Higašajama. Tada dolazi do velikog zaokreta u njenom životu, misli koje su je do tada sputavale i stvarale grč i nervozu, ustupaju mesto osećaju slobode i razigranosti. Nekadašnja prestonica Japana, postaje njen okidač za avanturu.

2) Summertime, Venecija

Ketrin Hepbern tumači Amerikanku Džejn Hadson, koja se upušta u solo italijansku avanturu.  Godinu dana nakon bioskopske premijere, časopis Njujork Tajms objavio je članak u kome se navodi da je stopa ženskih putovanja zabeležila veliki rast. Sa velikom sigurnošću može se reći, da je ova uloga zaslužna za to. Po dolasku u Veneciju, Džejn uživa u lepotama vile u kojoj je iznajmila sobu, ruča u restoranu na Trgu Svetog Marka, te svojom kamerom beleži svaki detalj vredan pamćenja. Venecija joj pruža sav mir i komfor, jer se oduvek smatrala jednim od najbezbednijih gradova u Italiji. Radnja u jednom trenutku poprima obrt, i to kada ljubav uplete prste, ali kako ne bismo otkrivali previše, pogledajte ovaj Oskarima nagrađeni film.

3) Frances Ha, Pariz

Glavna junakinja filma, koju tumači Greta Gervig, odlazi na dvodnevno putovanje u Pariz, gde se baškari u slobodnom stanu svoje drugarice. Grad svetlosti ubrzo postaje san snova, zabava za solo devojku nalazi se na svakom koraku. Ona užitak pronalazi u razgledanju izloga, šetnji parkom Tuleri, te u cigareti kraj Sene... Kako biste ispratile sve njene pariske dogodovštine, znate šta vam je činiti… Verujemo da ćete odmah poželeti da posetite glavni grad Francuske i skrojite svoju šik avanturu, čak i ako putujete same.


Antifašizam Udarni filmovi za Dan borbe protiv fašizma naslovna Tek pristiglo u bioskope: „Zaspanka za vojnike“ i „Boemska rapsodija“ naslovna Tri serije koje su nam skrenule pažnju naslovna Najiritantniji klišei iz horor filmova · · · ·