Windows
U VAZDUHU · tech/web

Bill Gates, suosnivač Microsofta i njegov dugogodišnji direktor, najavio je 10. novembra 1983. godine ono što danas nazivamo Windowsom. Pre 30 godina “to” se zvalo Interface Manager i nije bilo samostalni operativni sistem već je radilo kao dodatak za čuveni DOS.

Windows 1.0 se pojavio u novembru dve godine kasnije, a omogućio da korisnici na ekranu istovremeno vide više programa, odnosno više prozora. Svi otvoreni prozori su uvek bili vidljivi, uklopljeni tako da zajedno prekriju celu površinu ekrana. Ipak, za IBM PC kompatibilne računare, to je bila revolucija. Ipak, možda malo manja od entuzijazma koji je u reklami iz tog doba demonstrirao Steve Ballmer (aktuelni i odlazeći CEO Microsofta).

Pojmovi poput minimizovanja i maksimizovanja prozora tada nisu postojali, odnosno imali su imena “ikonizacija” i “zumiranje”. Tek je verzija 2.0, koja se pojavila u decembru 1987. godine, to izmenila. Omogućila je i preklapanje prozora, a tada je Windows dobio i Control Panel. Već 1988. godine, Apple je pokrenuo tužbu zbog toga što je Windows kopirao “izgled i osećaj” Macintosha, ali i prekršio inicijalni licencni dogovor oko Windowsa 1.0. Finalna presuda doneta je 1994. godine, uglavnom loše za Apple – jedino je presuđeno da ikonice za folder i korpu za otpatke krše njegova prava.

Prve dve verzije kao da su bile zagrevanje za Windows 3.0 koji je označio i prvi ozbiljniji komercijalni uspeh za novi operativni sistem. I dalje je to bilo grafičko okruženje za DOS, ali je smer daljeg razvoja bio jasan. Verzija 3 je, uz nekoliko podverzija, bila aktuelna čak pet godina i donela je “prozore” na većinu PC računara širom sveta.

Veliku prekretnicu označila je 1995. godina, kada se pojavio prvi pravi Windows operativni sistem. Korisnici više nisu prvo učitavali DOS, pa posle po želji pokretali Windows čime je samo ozvaničena dominacija vizuelnog okruženja kao onog koje korisnici lakše prihvataju i radije koriste. Umesto da nosi oznaku verzije 4.0, novi OS je nazvan Windows 95. On je uveo taskbar u dnu ekrana, doneo je neizbežno “Start” dugme oko kojeg se lome koplja u aktuelnoj verziji, a pratila ga je i snažna marketinška kampanja. Jedan promo video pokazuje šta sve novi Windows može, a muzička podloga su The Rolling Stones sa pesmom Start Me Up.

Od verzije 95 počinje da važi “pravilo” da je svaka druga verzija Windowsa dobra, odnosno loša. Tako verziju 98 ljudi uglavnom otpisuju, dok se u 98 SE kunu kao jednu od najboljih ikada i vrhunac razvoja devedesetpetice. Već naredno izdanje Windows ME praktično je zaboravljeno – retko ko se odlučio da zameni pouzdanu prethodnu verziju, a i oni koji su je probali brzo su se vratili. Naravno, pri označavanju neke verzije dobrom/lošom zaboravljali su brojne (sitnije i krupnije) probleme koje su praktično svaku verziju pratili.

U novom milenijumu, 2001. godine stigao je Windows XP. Operativni sistem za koji će zvanična podrška isteći tek u proleće naredne godine, a koji se i danas u velikoj meri koristi; naročito na nešto starijim računarima koji nisu dovoljno snažni za novije operativne sisteme. I njega je pratila adekvatna kampanja, a svoje vokalne sposobnisti reklami je pozajmila Madonna:

XP je bio toliko popularan, a i dovoljno dobar, da su tokom godina za njega stizali paketi sa zakrpama, dodacima i unapređenjima. Poslednji paket je stigao 2008. godine, čak 2 godine nakon što se pojavila Vista, što govori i o rasprostranjenosti XP-a, kao i o nespremnosti korisnika da pređu na Vistu, odnosno nespremnosti nove verzije za masovno tržište.

Windows Vista je tako postao omiljeni OS da se ospe paljba po “kvalitetu” Microsoftovog rešenja, praktično isto koliko je od 2009. godine Windows 7 verzija koja se na sva usta hvali. To je i verzija Windowsa koju najverovatnije imate sad na računaru, jer je uspešno zamenila XP kao i Vistu, dok novi Windows 8, koji je prvi rođendan proslavio krajem oktobra, još uvek nije stigao da se dovoljno proširi.

A Windows 8 za sada deluje kao verzija koja donekle prekida pravilo da svaki drugi Windows ne valja. S jedne strane, radi kako bi trebalo, dok se sugestije i želje korisnika znatno brže pretvaraju u ispravke i rešenja. Tako je verzija 8.1 stigla za prvi rođendan nove generacije. A korisnici koji se na “osmicu” žale najviše smeta to što se radi o potpuno novoj koncepciji koja zaokružuje ekosistem koji obuhvata računare, tablet uređaje i smartfone. Rano je da se zaključi kako će se novi pristup pokazati na tržištu, ali za sada deluje da za “devetku” nema potrebe.

Podsetite se kako su različite verzije operativnog sistema Windows izgledale.

MS DOSOtvori galeriju
InForm InForm tehnologija omogućava da budete na dva mesta istovremeno sony-playstation-4-HD Stigao je PlayStation 4 Nikon Coolpix S6600 Dobra prilika – Nikon Coolpix S6600 Go Pro Hero 3 Stigao GoPro Hero3+ Black Edition