Grand Prix Salona arhitekture
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ovogodišnji 36. Salon arhitekture održava se u Muzeju primenjene umetnosti od 26. marta do 30. aprila 2014. i proteći će u znaku velikog jubileja – četrdeset godina od osnivanja Salona arhitekture (1974-2014).

Misija Salona svih ovih godina bila je da se istakne uloga i značaj arhitekture u razvoju društva, pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljski standardi, ali i alternativne, istraživačke ideje i projekti. Osim što reflektuje arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je od osnivanja bio mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava.

U okviru pratećeg programa Salona biće predstavljeni brojni gosti iz zemlje i inostranstva kao i teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Poseban segment čini izložba posvećena istorijatu Salona arhitekture na kojoj će biti prikazana nagrađena dela u periodu od 1974. do 2014.

Žiri 36. Salona arhitekture u sastavu – Aleksandar Bobić, Aleksandar Keković, Tanja Manojlović, Bojana Pejić i Milorad Vidojvić dodelio je Grand Prix Milanu Đuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato za realizovano delo Kombinovana dečja ustanova „Tesla-nauka za život“ u bloku 67 na Novom Beogradu. Priznanje u kategoriji „Arhitektura“ dobili su Lazar Kuzmanov i Miljan Cvijetić za realizovano delo Stambena zgrada u ulici Vase Stajića 8 u Novom Sadu. U istoj kategoriji dobitnici priznanja su Igor Marić, Božidar Manić i Ana Niković za realizovano delo Kapela na novom groblju u Baroševcu kod Lazarevca.

Priznanje u kategoriji „Enterijer“ dodeljeno je autorkama Ivi Bekić i Tamari Popović za realizovano delo „lol! pantheon“ – Enterijer salon i kancelarije ciriškog časopisa „Camenzind“.

Nagrada u kategoriji „Arhitektura-urbanizam“ uručena je Zoranu Lazoviću i Vladanu Đokiću za realizovano Stambeno naselje u Gostivarskoj ulici na Voždovcu u Beogradu, a Branislavu Mitroviću i Ognjenu Kraši u „Gosti salona-delo u inostranstvu za realizovano delo Upravna zgrada preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ a.d. u Višegradu, Bosna i Hercegovina.

Branku Stanojeviću je uručeno priznanje u kategoriji „Eksperiment i istraživanje“ za istraživanje i eksperimentisanje pod nazivom „Granica, vizuelni spomenik žrtvama obmane“ na graničnom prelazu Šepal kod Loznice, a Mihailo Timotijević najbolji je u kategoriji „Arhitektura projekti“ za projekat rekonstrukcije „Trušnice“ u selu Kremna kod Užica i pretvaranje u deo Muzeja šumarstva.

U kategoriji „Publikacije“ pohvaljeni su Aleksandar Vuja i Vesna Mili Čolić Damnjanović, u kategoriji „Arhitektonska kritika“ Ljubica Slavković, a u segmentu „Arhitektonska fotografija“ Dejan Mitrović za fotografiju Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“.

Casa Calvet Bajka u Barseloni: Manje poznate Gaudijeve građevine Dionisio Gonzalez Nadrealna arhitektura koja odoleva katastrofama Kreativne dečije sobe Izuzetno maštovite dečije sobe Betonski nameštaj Betonski nameštaj „na naduvavanje“