37. salon arhitekture
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

37. Salon arhitekture, kustosa mr Ljiljane Miletić Abramović (kustosa Odseka za arhitekturu i v.d. direktora MPU), kao naša najznačajnija arhitektonska manifestacija, ove godine vođen je sloganom AfirmAcijA, ukazujući na značaj relacije Arhitekta – Arhitektura – Akcija /Afirmacija, odnosno predstavljajući, preispitujući, sagledavajući i afirmišući kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima.

Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija (u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala) koji su pristigli na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost doneo je prateći program Salona, na kome je predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.

Posebno mesto u pratećem programu ovogodišnjeg Salona imala je prezentacija nastupa Republike Srbije na 14. međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014, kao i izložba Crno na belo posvećena životu i radu grupe savremenih arhitekata (Braca Gaković, Marin Krešić, Zoran Lazović, Branislav Mitrović, Snežana Ristić, Dragan Stamenović, Mihailo Timotijević, Borut Vild, Dragan Živković).

Kao i svake godine, postavke Salona arhitekture su profesionalno realizovane, dizajnerski jasno definisane, ujednačene i u službi objekata i radova koje predstavljaju. Žiri ovogodišnjeg Salona činili su: Boštjan Bugarič, Milan Đurić, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić, koji su dodelili Grand Prix autorima Đorđu Stojanoviću, Vladimiru Pavloviću i Milutinu Ceroviću za realizovano delo „Kuća na Kopaoniku“ (2010 –2014), a u kategoriji „Arhitektura“ za afirmaciju međuprostora autorima Borislavu Petroviću, Ivanu Raškoviću, Aleksandru Tomiću, Nadi Jelić, Nikoli Stojkoviću, Luki Ostojiću i Anđelki Murić za realizovano delo „Kombinovana dečja ustanova u Bloku 61 u Beogradu – obdanište“ (2011- 2014), kao i druge nagrade u kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, arhitektonska kritika na delu. Detaljni izveštaj dostupan je i na sajtu Muzeja primenjene umetnosti, iako se upućuje iskrena preporuka za procenjivanje sadržaja u samom muzejskom prostoru.

Kuće bogatih Raskošne kuće poznatih zvezda koje imaju manje od 30 abo Prolećno spremanje – stvari za kuću domaćih dizajnera Ikea - limited edition Ikea Limited Edition – šareni uskršnji dom Galerija cveća Galerija cveća koje lebdi ·