roberto-nickson-g-425830-unsplash-1000x500
U VAZDUHU · urban flash

Emotivni odnosi nisu bili samo izvor beskrajne inspiracije brojnim piscima, umetnicima, već i predmet studiranja od strane univezitetskih profesora. Erik Bernja, osnivač transakcione psihoterapije i autor nekoliko knjiga iz ove oblasti, posebnu pažnju je posvetio izučavanju partnerskih odnosa.

Kroz svoje istraživanje, koje je trajalo pet godina, posmatrao je partnere i njihov međusobni odnos. Konkrento, fokus njegovog interesovanja su bile svađe, kako nastaju i zbog čega partneri, iako se vole, imaju želju da u trenucima kada su ljuti, naude jedno drugom. U nastavku teksta pročitajte četiri prljavih igri koje partneri primenjuju u vezi, a koje je Erik Bernja uočio.

Ti si kriv/a

Rečenicu ti si kriv/a upotrebljavamo u momentima kada želimo da nametnemo krivicu partneru zbog nečega, a poenta je zapravo u tome što ne umemo da se nosimo sa našim strahovima, nezadovoljstvom i drugim blokadama.

Dragi

Ova igra se obično igra javno. Jedan partner sa smešnom, ali uvredljivom pričom, stavlja svog partnera u poziciju javnog ismejavanja, obraćajući mu se tonom koji sarkastično predstavlja ljubav. Zbog javne upotrebe ove reči, uvređeni partner ima ograničen prostor da se ljuti.

Samo se ja trudim

Primer takve igre najbolje se može videti u trenucima kada se partneri svađaju. U tom momentu neko od partnera ima potrebu da prebaci drugom kako se samo on trudi i ulaže u vezu. Ovo je u potpunosti besmislena rečenica jer partner koji je izgovara sebe želi da predstavi kao požrtvovanu osobu koja daje sve od sebe, što najčešće ne odgovara istini.

Kritike

Ukoliko stalno kritikujete partnera i kada ste u pravu i kada niste, to je jasan znak da nešto ne štima kako treba. Konstantne zamerke i pridike samo su način na koji ispoljavate svoje sopstveno nezadovoljstvo u vezi. Međutim, kanališite to na drugi način i potrudite se da ne krivite parntera za to jer je problem uvek u osobi koja ima konstantnu potrebu da daje primedbe.

Zdrava ishrana 7 saveta za kontrolu porcija koji dovode do brzog mršavljenja grandmother-microsoft-paint-art-concha-garcia-zaera-spain-16 Ova baka je majstor MS Paint-a 576aa6c991058425008cab83-960-480 Kako uspešni definišu uspeh brooke-cagle-38255-unsplash-1000x500 Ime je povezano sa vašim izgledom (više nego što mislite) · · · · ·