tHREE-BILLBOARDS-OUTSIDE-EBBING-MISSOURI-95334081-cover
KULTURA · film/TV

„Britanski Oskar“ odnosno nagrade Britanske filmske akademije- BAFTA, dodeljene su u Londonu. Film koji će otvoriti 46. FEST, „Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ Martina Mekdone apsolutni je pobednik večeri sa pet nagrada, uključujući i najbolji film, kao i najbolji britanski film godine.

U konkurenciji za nagradu za najbolji film našli su se i „Skrivena ljubav“, kao i „Oblik vode“, a za najbolji britanski „Božija zemlja“, koji se takođe prikazuje na FEST-u.

Giljermo del Toro i Martin Mekdona bili su rivali u kategorijama za najboljeg reditelja i najbolji originalni scenario – Del Toro je otišao kući sa nagradom za režiju, a Mekdona za scenario.

Za originalni scenario takođe je bila nominovana Greta Gervig za film Lady bird, a za najbolji adaptirani scenario nagrađen je Džejms Ajvori za Skrivenu ljubav.

Za najboljeg glumca proglašen je Geri Oldman, pobedivši Danijel Dej Luisa (Fantomska nit) i Timoti Šalamea (Skrivena ljubav), a za najboljeg sporednog glumca Sem Rokvel (Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju) koji je pobedio svog kolegu Vudija Harelsona u istoj kategoriji.

Franses Mekdormand trijumfovala je kao najbolja glavna glumica u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, a nominovane su bile i Margo Robi (Ja, Tonja), Seli Hokins (Oblik vode) i Sirša Ronan (Lady bird). Alison Džejni odnela je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Ja Tonja, a u konkurenciji su takođe bili Lori Metkalf (Lady bird), Lesli Manvil (Fantomska nit) i Oktavija Spenser (Oblik vode). 

Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu ćemo takođe imati prilike da pogledamo na FEST-u, a ovo ostvarenje bilo je nominovano u kategorijama najbolji adaptirani scenario, najbolja glavna muška uloga (Džejmi Bel) i glavna ženska uloga (Anet Bening).

Oblik vode imao je najviše nominacija ove godine, čak 12, a pored nagrade za režiju odneo je i nagrade za scenografiju i muziku, dok je film Fantomska nit od četiri nominacije trijumf ostvario u kategoriji najbolji kostim.


HAPPYpic02 Nove popularne TV serije: „Happy“ i „The Punisher“ kruska-cover Festić – filmovi za najmlađe na 46. FEST-u Screen-Shot-2017-11-16-at-10.53.16-AM-cover Pogledajte trejler za horor film „A Quiet Place“ SHOC_RJ_0228_0010-RT_preview Robert Kirkman: Šta se krije među stranicama vaših omiljenih stripova? · ·