Novogodišnja jelka
U VAZDUHU · urban flash

Kao što vam je sigurno već dobro poznato, određeni mirisi nas mogu vratiti ravno u detinjstvo. Među takvima je za neke i miris svežih borovih ili iglica drugih četinara koji u naše domove ulaze tokom novogodišnjih praznika. Naravno tu su i mirisi kolačića i keksića sa đumbirom, jabukom ili cimetom, ali ukrašena jelka je prva stvar i asocijacija koja nas povezuje sa osećanjima da su i kraj godine i porodična okupljanja tako blizu. Ako svake godine ukrašavate svoje drvce, bilo da je ono pravo ili veštačko, možda bi trebalo da znate i ovo…

1. Crkva u prošlosti nije naročito volela ukrašene jelke

Ovaj običaj je smatran paganskim simbolom koji nije trebalo da bude u vezi sa verskim načelima. Još je 1647. jedan sveštenik u Strazburu kritikovao ovakvo ponašanje smatrajući ga dečjom igrom, i neozbiljnim shvatanjem hrišćanskog praznika, kakav je Božić. Kako vremenom ukrašavanje jelke nije prestajalo crkveni poglavari su shvatili da je svako odupiranje izlišno!

2. Ponegde je jelka visila sa plafona naopačke

Na jugozapadu Nemačke, naročito tokom 17. i 18. veka bilo je popularno u nešto siromašnijim porodicama da grane četinara vise sa plafona što je u početku bilo zgodno jer deca ne bi dirala ove svete predmete. Pojedini domovi bi čitavu jelku okretali naopačke kako bi koren bio upravljen ka nebu i povezao se sa svetim duhom!

3. Prva pijaca novogodišnjih jelki organizovana je 1851.

Najpre je svaka porodica morala sama da se pobrine za svoje drvo, da bi od sredine 19. veka u SAD-u počela da se formira ozbiljna mreža malih gazdinstava koja bi na trgove iznosila četinare i olakšavala prazničnu kupovinu.

4. Pokloni bi trebalo da stoje na, a ne ispod jelke

Pokloni su se tokom 18. veka krili u granama jelke, a to je bilo relativno lako uraditi jer je za razliku od današnjih poklona, onda bilo dovoljno staviti poneki slatkiš ili sitne igračke na grančice, pa da se deca zabavljaju čitavog dana!

5. Jelka je izuzetno „žedna“ biljka

Ako ste odlučili da u svoj dom unesete pravi četinar kupite onaj sa busenom, koji posle praznika možete da zasadite u bašti. Imajte na umu da je u pitanju izuzetno žedna biljka, kojoj je potrebno svakodnevno dodavati dovoljno vode u posudu u kojoj stoji koren!

Moto Deda Mrazevi Ponovo se okupljaju Deda Mrazevi na motorima Jay i Vicky Philbrick -  fotografije sa ivice Mladenci na 106,68 metara iznad zemlje Idealne tetovaže za mame i njihove princeze Savršene tetovaže za mame i ćerke Kakav primer dajete deci Smoking Kids – kako odrasli utiču na decu · · · · ·