cover
PULS GRADA · gastro

Ljudi često ne znaju pravilno da se ponašaju za stolom. Prilikom obeda postoje mnoga različita pravila, koja zavise od meridijana, i ponekad mogu delovati više nego bizarno. Ovih pet pravila bontona u različitim zemljama otkriće vam neobična ponašanja i prakse prilikom uživanja u hrani.

Ok, Italijani jedu špagete isključivo viljuškom u desnoj ruci, ali ostatak Evrope i Amerika za konzumiranje špageta neretko koriste viljušku u desnoj i kašiku u levoj ruci. Evropa za sve ostalo koristi viljušku u levoj ruci, a nož u desnoj, za razliku od Amerikanaca koji rade isto, ali kad preseku šta su hteli, onda nož spuste, viljušku prebace u desnu ruku, i onda uzmu taj pripremljeni zalogaj. I dok je američki način blago zamoran, evropski je lakši i elegantniji. A kada već pominjemo držanje noža i viljuške, obavezno proučite grafikon u produžetku.

Evo i jednog opšteg pravila ponašanja za stolom, pre nego što pogledate ona specifična – nikada nemojte stavljati laktove na sto, pa čak ni podlaktice; mogu samo šake, dok se malo odmaraju prilikom sledećeg poteza, mada je bolje da i tada počivaju u krilu, tačnije na salveti koja je preko krila raširena.

Ne seći salatu nožem u Francuskoj

Generalno, u Francuskoj postoje mnoge začudne tradicije i običaji, ali ovaj spada u kategoriju posebno zanimljivih. Naime, ako se zadesite u nekom francuskom bistrou, bolje bi vam bilo da salatu ne presecate nožem. To je zbog toga što su se u prošlosti noževi pravili od srebra, u dodiru sa sirćetom su oksidirali, te tako dobijali tamne fleke. Iako se danas za escajg koriste drugi materijali koji ne podležu ovom problemu, tradicija je ipak ostala netaknuta.

Stariji imaju prednost u Južnoj Koreji

U Koreji se izrazito poštuju stariji. Takav stav posebno je izražen u njihovoj kulturi, pa tako i u ponašanju. U slučaju da se za stolom u restoranu nađete u društvu lokalnih stanovnika, nikako ne započinjite sa jelom dok prvi zalogaj ne uzme najtarija prisutna osoba. Ukoliko prenebregnete ovaj „detalj“, smatraće da ste izuzetno nevaspitani i bez manira.

Desna ruka je obavezna na Bliskom Istoku

I ne samo na Bliskom Istoku, već i u nekim delovima Indije i Afrike, korišćenje desne ruke tokom jela se apsolutno podrazumeva. To naravno pravi problem svim levorukim ljudima, koji pre nego što počnu sa obedom prvo moraju da se izvine što će koristiti „pogrešnu“ ruku.

Podrigivanje je više nego dobrodošlo u Kini

Suvišno je i govoriti kako je podrigivanje degutantna pojava bilo gde, a kamoli za stolom – ali ne i u Kini! Tamo je zaparvo ova „praksa“ vrlo dobrodošla, dok se u skoro svim drugim zemljama smatra kao nepristojnost i uvreda. Čin podrigivanja tokom ili nakon jela predstavlja gest koji kazuje da vam se sve što konzumirate izuzetno sviđa, i da posebno uvažavate kulinarske sposobnosti glavnog kuvara.

Izraženo srkanje poželjno je u Japanu

Kod nas u Srbiji srkanje supe je u nekim delovima zemlje poželjno, a u drugim se takvo ponašanje smatra krajnje nepristojnim. Međutim, u Japanu stav prema tome je u potpunosti izričit. Tamo se odobrava i podržava glasno srkanje nudli iz supe, jer se na taj način brže hlade, a i tako se pokazuje da osoba uživa u njihovom ukusu.

sausage5 Hot dog u liku ikona pop kulture Lemon Chili Lemon Chili: Šarmantni splav idealan za proleće Enso menu Dec2017 ©Vemicphoto Enso: Nova uzbuđenja u poznatom restoranu originalne kuhinje MAMA BELGRADE BRUNCH (2) Mama Shelter: Mamin branč u novom gradskom hotelu · · · ·