cover
PULS GRADA · gastro

Maniri za stolom su važni kako u formalnim i poslovnim prilikama, tako i u svim drugim socijalnim aktivnostima. I dok nema ništa slađe da ste beskrajno opušteni i raskalašni za stolom, ipak nije loše biti upućen u neka od osnovnih pravila bontona. Ali kako nismo svi isti, tako nisu ni ta pravila ista, pa evo pet neobičnih za koje verovatno niste čuli, a koja vam mogu biti od koristi kada se uputite ka dole navedenim destinacijama.

Univerzalno gledano, postoje dve stvari koje nikada nisu šarmantne, naprotiv smatraju se aktom nevaspitanih, a to su kašnjenje i zveranje u telefon. Bilo da se nalazite u restoranu ili odlazite kod nekoga kući, potrudite se da tamo stignete na vreme. Istina je i da smo svi vezani za mobilni telefon, ali odvojte vreme za druge i sebe, pa ga tokom važnih obeda obavezno isključite. Svet se sigurno neće srušiti dok ne završite sa jelom.

Čaša mora svima da bude puna u Japanu

Kada sipate piće bilo gde u Japanu, obavezno prvo morate dosuti u čaše ostalima, pa tek onda na kraju sebi. U protivnom će se smatrati da ste alkoholičar, i da nemate manire. Za slučaj da neko drugi sipa umesto vas, sačekajte da svima čaše budu pune, pa tek onda otpite gutljaj.

Ko poslednji popije plaća sledeću turu u Jermeniji

Za slučaj da se nađete u Jermeniji, i ako imate sreće, nećete biti vi koji dobijete poslednju čašu vina i samim tim ispraznite do kraja flašu. U tom slučaju važi pravilo da taj koji „dokrajči“ vino, obavezan je da plati sledeću turu. S druge strane, ako ste darežljivi, možda vas to i obraduje.

Nikada ne tražite so i biber u Portugaliji

Niko ne želi da uvredi trud kuvara, pa tako nemojte ni vi. Zato vodite računa da prilikom posete Portugaliji ne zatražite od konobara karafingl sa solju i biberom, jer će se kuvar ukoliko to čuje duboko uvrediti. Tim postupkom zapravo dajete do znanja da jelo nije dovoljno začinjeno, a samim tim da nije ukusno, pa pripazite da ne zatražite ova dva začina ukoliko nisu preko potrebni.

Bolje ne ostavljajte prazan tanjir u Kini

I dok se u mnogim zemljama, pa tako i našoj, potpuno prazan tanjir smatra za pohvalu onome ko je spremao hranu, u Kini na to gledaju nešto drugačije. Tamo očišćen tanjir znači da hrane nije bilo dovoljno, i da ste ostali gladni. Te tako ako vam se nešto baš svidi, vi ipak ostavite par komadića u tanjiru, da bi kuvar znao da ste zadovoljni. Priznaćete, prilično drugačije viđenje stvari od naših mama i tata koji su skoro uvek dok smo bili mali insistirali da počistimo tanjir.

Kapućino se u Italiji pije samo uz doručak

U Italiji, za doručak, pored ceđenog soka od pomorandže i kroasana, kapućino je obavezan. Ali taj ritual ne važi za ručak, a posebno ne za večeru. Tako će turisti koji budu srkali kapućino uz neki od ova dva obroka na svojoj koži osetiti podrugljive poglede lokalaca, i Italijana generalno. Ipak, ruku na srce, ovo pravilo nije toliko striktno, i dosta zavisi od toga u kom delu Italije se nalazite.

On Lemon On Lemon – limunade sa ekološkim voćem i povrćem cover 5 čudnih pravila bontona (I deo) sausage5 Hot dog u liku ikona pop kulture Lemon Chili Lemon Chili: Šarmantni splav idealan za proleće · · · · ·