1229242cover
KULTURA · film/TV

Da li ste nekada poželeli da saznate šta pokreće ljude koji su napisali neke od vaših omiljenih romana? Mnogi književnici su stidljivi i donekle samotnjaci pa nije uvek lako podrobno se upoznati sa njihovim razmišljanjima o svojoj oblasti, ali i drugim relavantnim pitanjima.

Na našu sreću, Youtube mreža nam pruža šansu da besplatno pogledamo interesantne dokumentarce o nekim od najslavljenijih književnika u poslednjih 100 godina. Izdvojili smo za vas 5 takvih filmova, koji će vas, nadamo se, inspirisati da se i sami oprobate u kreativnom pisanju.

1. Dž. G. Balard

Britanski pisac jedinstvene vizije, Dž. G. Balard, u ovom dokumentarcu otkriva kako je počeo da piše, šta ga inspiriše i svoju fascinaciju urbanim pejzažima, putevima i velikim garažama na sprat. Iskoristiti ovu priliku da se bolje upoznate sa autorom književnih remek dela druge polovine 20. veka kao što su Sudar, Carstvo sunca i Četvorodimenzionalni košmar.

2. Margaret Etvud

Televizija BBC je napravila dokumentarac o kanadskog spisateljici Margaret Etvud, o kojoj smo dosta slušali ove godine zbog uspeha serije Sluškinjina priča, adaptaciji njenog istoimenog romana. Osim što je veoma cenjena u svetu književnosti, Margaret je poznata i po svom angažovanju za očuvanje životne sredine.

3. Kurt Vonegat

Ekscentrični pisac romana Klanica 5 uvek ima nešto zanimljivo da kaže, a na našu sreću, u ovom BBC dokumentarcu su mu dali dosta prostora da predstavi svoje stavove o najrazličitijim temama.

4. Silvija Plat

Silvija Plat je živela svega 30 godina, ali je i za to kratko vreme uspela da ostavi veliki trag u svetskoj poeziji i prozi. Njene pesme i roman Stakleno zvono su i danas veoma čitani i voljeni od strane ljubitelja književnosti. U dokumentarcu koji vam predstavljamo, njen život i rad komentarišu kritičari, ali i njeni najbliži prijatelji i članovi porodice.

5. Džejms Elroj

Poznati autor krimi romana Džejms Elroj nam u ovom dokumentarcu otkriva šta je uticalo na to da se u svojim knigama bavi tamnom stranom ljudske prirode. Naime, njegova majka je silovana i ubijena kada je on imao svega 10 godina, a počinilac nikada nije pronađen. Po njegovim rečima, to ga je obeležilo za ceo život pa nam nije teško da shvatimo zbog čega je odlučio da se posveti kriminalističkoj književnosti.

Naslovna fotografija - detalj postera serije "Hard Sun" (izvor engadget.com) Fantastika na malim ekranima: 6 serija koje ćemo uskoro gledati 54217 Najbolje serije koje očekujemo u 2018. Parodija na patetične božićne filmove Parodija na patetične božićne filmove image44 U susret Oskaru: Najbolje filmske uloge iz 2017. · · · ·