cover www.jugorockforever.blogspot.com
KULTURA · muzika

Recimo da su vam se oči već navikle na novogodišnju rasvetu i raskopan grad. Verujemo i da ste sve pare dali na nepotrebne poklone i hranu kojom ćete nabaciti barem jedan kilogram tokom praznika. A pošto ima i onih koji su se pošteno slomili na nedavno minuloj poledici, praznično “veselje” može da počne. Ali hajde, nije sve tako crno! Uvek je tu muzika da razgali svaku situaciju, pa se zato prisećamo nekih smešnih i simpatičnih domaćih pesama koje će vam vratiti osmeh na lice, ma koliko jako petarde odjekivale u daljini.

K2 – Dabadamdam

Kakve bi to bile burne devedesete godine, da nije bilo sestara Kovač da unesu malo pop-fank radosti. U spotu (nažalost loše rezolucije) pored Aleksandre i Kristine dominira džinovska jelka. Okolo, na sve strane, padaju lažne pahulje, a sestre su u društvu drugih kolega muzičara. Eto i pogodne prilike za modnu inspiraciju, pošto K2 u spotu nose lepo salivena šik odela u pratnji detalja od perja. Čekaj, plava senka za oči u kombinaciji sa crvenim ružem za usne? Ma zašto da ne!

U škripcu – Nove godine

Evo nas sada u pravom retro vajbu, dok slušamo bit jednog od mnogih hitova benda U škripcu. Biće ovo idealna pesma da krasi svaku plejlistu, na kojoj god se žurci budete našli 31. decembra. Ali, priznaćete, spot je posebno interesantan. Delča, koji je kao što znate bio frontmen benda, ovde je u ulozi Deda mraza. On prvo u vidu nekakvog mesije deli poklone narodu, a malo iza toga i majmunčićima iz Zoo vrta. Na kraju se vraća svojoj kući, u ne baš tako veselu prazničnu atmosferu, što samo zaokružuje ironiju celokupne pesme i spota.

Razni izvođači – Srećna ti ova godina nova

Ko se seća trećeg kanala RTS-a, poznatijeg kao 3K, onda se mora sećati i ove numere. Čim čujete uvodni ritam verovatno ćete se setiti i cele pesme, jer je definitivno jedna od onih koje se pamte. Izvesnu dozu melanholije nećete moći da izbegnete kad vidite dragog Vladu Divljana i Mandu. Pored njih, tu su Gile iz Elktričnog orgazma, Bilja Krstić, kao i glumci Gorica Popović, Suzana Petričević i Mima Karadžić.

Razni izvođači – Novogodišnja pesma

S kraja devedesetih i početka dvehiljaditih, još jedna televizija praktikovala je novogodišnje pesmice. U pitanju je RTV Pink, a mi se konkretno osvrćemo na numeru iz 1998. godine. Razlog zbog kog je odabrana upravo ova jeste što nije kič (koliko biste očekivali). Pored toga, pesma je pre svega dečja, pa se u spotu more dece talasa u pozadini. Manda, Bilja Krstić i Gorica Popović se i ovde pojavljuju. Osim njih, uz šarene balone, sa decom se zabavljaju Viktorija, Ana Stanić, Nikola Kojo, Bebi Dol, Ivana Mihić, Kiki Lesendrić, Dejan Cukić…

YU Rock Misija – Milion godina

Ok, ovo je čista bela laž. Pominje se godina, ali se zapravo ne peva o Novoj godini. Međutim, kako su svi setni i emocije neminovno naviru poslednjih dana decembra, morali smo da uključimo ovaj sentiš klasik. Sve sami velikani jugoslovenskog roka, koje nema potrebe ni nabrajati, pevaju ovu pacifističku pesmu prepoznatljivih nota. Tako da dragi čitaoče, ostaje još samo da se kaže – srećna ti Nova godina i još najmanje million takvih!

48429636_10155782640412797_1153914303477186560_n Korni grupa u Sava centru uz podršku prijatelja 568065-istock-618346804 Ovo su najiritantnije praznične pesme Janoska_Ensemble_5_cJulia-Wesely-manja-web-1 Božićno-novogodišnji koncerti u Novom Sadu 48390723_2473261566049157_7504255018069917696_n Let 3 u Novom Sadu · · · · ·