barcelona_spain
PULS GRADA · destinacija

Kaldrmisane ulice, drugačija hrana i znaci u muzeju koji poručuju „Ne diraj”, nisu baš privlačan ambijent za odmor sa decom. Međutim, u moru drugih, izdvajaju se gradovi koji su idealni za porodična putovanja. Zahvaljujući brojnim turističkim pogodnostima, u kombinaciji sa kulturnim zdanjima i tekovinama prošlosti, Evropa i dalje drži prvo mesto kada su putovanja sa decom u pitanju, a ovih pet destinacija su na samom vrhu lestvice.

Šta kažete na zabavnu vožnju karuselom, posetu neobičnim muzejima, uživanje u poslasticama i šarenilu boja na svakom koraku? Zvuči kao sjajna ideja za provod sa mališanima, zar ne? Verujemo da će se predlozi koji slede podjednako dopasti i vama i vašoj deci, te da ćete se odlučiti za jedan razigrani aranžman pun boja, mirisa, ukusa i zabave za celu porodicu. Koju destinaciju vi birate?

Firenca, Italija

Italija je uvek odličan izbor kada želite da uvedete decu u svet kulture i umetnosti. Ovo su samo neki od razloga zašto Firencu smatramo odličnim izborom za porodična putovanja: muzeji prilagođeni potrebama dece, predivni vrtovi za boravak na otvorenom, puno ukusne hrane, sladoled na svakom koraku… Kada je u pitanju obilazak znamenitosti, naš izbor svakako su „Dečji muzej” u „Staroj palati” i „Galileov muzej”. Pored toga, ne zaboravite da posetite drveni antički karusel na Trgu Republike, u neposrednoj blizini Starog mosta. Ako vaši mališani vole kuvarsku kapu i kecelju, prijavite se za čas kuvanja, kako biste se kući vratili bogatiji za nove recepte.

Monte Karlo, Monako

Ovaj dragulj na Azurnoj obali nadaleko je čuven po luksuznim kazinima, uktovljenim jahtama i velikoj godišnjoj trci Formule 1, što morate priznati nije mamac za odmor sa decom. Ali uprava grada zna kako da privuče i ovaj tip turista. Posetili smo „Okeanografski muzej” Monaka koji je izgrađen u steni na obali mora. Vaša deca će se oduševiti prizorom i pogledom na preko 6 000 morskih vrsta koje plivaju u akvarijumu. Svakako, ne propustite da uživate u panorami koja se pruža sa najvišeg sprata ovog zdanja. Slika koja bi privukla vaše mališane, čak iako su jako mali da sednu za volan, jeste kolekcija starih automobila. Ako odlazak u Monako planirate u periodu od oktobra do februara, imaćete priliku da svojoj deci sa navršenih 12 godina priuštite karting vožnju u zatvorenom.

Barselona, Španija

Obilazak Barselone ne treba započinjati bez detaljnog upoznavanja sa likom i delom Gaudija, jednim od najpoznatijih stanovnika ovog grada sa tradicijom. Građevine ovog čuvenog arhitekte nalaze se na svakom koraku i deca će sigurno biti oduševljena prizorom. „Park Guelj” je bez premca najlepši park u gradu, i jedan od najneobičnijih na svetu. Sagrada Familija”, čija izgradanja traje i dalje, je čudo arhitekture i nezaobilazna je stanica na vašem putovanju. Unapred rezervišite svoje karte za obilazak obe navedene atrakcije. Deca bi se posebno obradovala odlasku na plažu i u lunapark „Tibidabo”. Ukoliko uživate u porodičnim obrocima, posetite pijacu „Bokerija” i „Muzej čokolade”, gde ćete naučiti kako nastaje najukusnija čokolada i imati prilike da uživate u figuricama od čokolade.

London, Engleska

London ima da ponudi za svakoga ponešto, iako znamo da popodnevne čajanke nisu baš zanimljive deci uzrasta mlađeg od 10 godina. Prvo se zaputite ka najvećoj železničkoj stanici u Londonu, gde možete stati na čuvenu platformu 9 ¾. Vaši mališani će uživati u čarobnom svetu Harija Potera, a sve to bez plaćanja ulaznica. Zatim? Vožnja biciklom ili šetnja Kesington vrtovima dovešće vas do statue Petra Pana, postavljene davne 1912. godine. Naposletku, obiđite najstariju radnju igračaka na svetu „Hemliz”, koja je dom kraljevske porodice od Lego kocki u prirodnoj veličini. Deca će se super zabaviti, a vi ćete potražiti Megan Markl. Toliko zanimljivih lokacija, a nismo stigli ni do „Londoskog oka”

Lisabon, Portugalija

Deca svih uzrasta uživaće u pomisli da se u ovom gradu kolači jedu i za doručak. Dan započnite u Alfami, jednom od najstarijih delova Lisabona, i zasladite trenutak tartom sa šećernim prelivom, pre nego što se popnete na jedan od simbola grada, žuti tramvaj. Vožnja 28-icom je najbolji i najjeftiniji način da obiđete znamenitosti. Pored vožnje tramvajem, možete izabrati i turu koja kombinuje šetnju po gradu i razgledanje obale sa reke Težo, u trajanju od 90 minuta. Ako ste ljubitelj zooloških vrtova, krenite u istraživanje lisabonskog doma za preko 3000 životinja različitih vrsta.

olivetree2-e1525889710625 Maslinovo drvo na Krfu staro 3.000 godina i dalje daje plodove tourist_and_traveler1 13 tipičnih razlika između turiste i putnika north-sentinel-island-untouched-modern-civilization-people-7 Severni Sentinel: Ozloglašeno ostrvo na koje ljudska noga ne sme da kroči giammarco-boscaro-380903-unsplash-1524475200 Evropski gradovi: Tragom pisaca klasike (I deo) · · ·