coffeecover
U VAZDUHU · flešbek

Ako ne možete da zamislite da izađete iz kuće bez obavezne jutarnje kafe, izdržite popodnevni sastanak bez pomoći šoljice espresa ili u kafiću sa prijateljima preskočite kapućino, niste jedini koji su navučeni na ovaj ukusni topli napitak.

Štaviše neke od najslavnijih ličnosti iz ljudske istoriji nisu mogli da mu odole i značajno vreme svog života su posvetili uživanju u kafi.

Ovih 5 genijalaca danas verovatno ne bi izlazili iz kafea:

1. Ludvig van Betoven

Drčni kompozitor je bio prilično opsednut svojom kafom i insistirao je da ona bude spremljena od tačno 60 zrna! Sledeća anegdota ilustruje njegovu ospsednutost ovim ukusnim napitkom. Naime, nakon jedne svađe sa svojim saradnikom Antonom Schindlerom, posle koje je potonji odlučio da više ne živi sa Ludvigom, Betoven ga je nonšalantno pitao: „Zar nećeš popiti jednu kafu pre nego što se iseliš?“

2. Volter

Francuski prosvetitelj važi za jednog od najvećih obožavatelja kafe u istoriji. Navodno je dnevno konzumirao između 40 i 50 šoljica ovog napitka, često pomešanog sa čokoladom. Iako ga je njegov doktor upozoravao da će ga tolika količina kafe ubiti, Volter je poživeo preko 80 godina!

3. Johan Sebastijan Bah

U vreme Bahovog života, kafa je smatrana opasnim porokom, ipak to nije sprečilo poznatog kompozitora da je zajedno sa svojim prijateljima redovno konzumira u lokalnim kafeima. Interesantno je da je ovaj kompozitor, čiju muziku inače krasi ozbiljnost i religioznost, u slavu kafe napisao jedno blago satirično vokalno delo, poznato kao Kantata o kafi.

4. Bendžamin Frenklin

Poznati pronalazač i jedan od Očeva osnivača SAD je veliki deo svog vremena (posebno dok je živeo u Londonu) provodio po kafeima, gde je igrao šah, organizovao političke sastanke i naravno, uživao u kafi. Čak je i sestri napomenuo da sva pisma šalje na adresu njegovog omiljenog kafea u gradu i uvek je savetovao ljude da nikada ne krenu na put brodom bez svojih zaliha kafe.

5. Soren Kirkegor

Danski filozof je imao veoma specifičan način pripremanja i konzumiranja kafe. On je posedovao 50 šoljica i od svoje sekretarice je tražio da svaki put kada izabere jednu od njih za kafu, da validne filozofske razloge za svoju odluku. Soren bi je onda napunio šećerom gotovo do vrha, sipao izrazito jaku crnu kafu i popio je u jednom cugu!


pagecover Naslovne strane starih kompjuterskih časopisa brendovicover Proizvodi poznatih brendova u svom prvom izdanju pagecover Posleratni Sovjetski savez iz ugla jednog Amerikanca berlinwallcover Kratka animirana istorija Berlinskog zida · · ·