14161610-4374-screenshot-3-1493284565-650-a2108bf3b1-1493389355_cover
U VAZDUHU · urban flash

Filmski scenariji uglavnom sadrže detaljne opise ponašanja svakog lika u jednoj sceni, uz, naravno, rečenice koje izgovaraju. Ponekad tokom snimanja filma, najtalentovaniji glumci odluče da daju svoj specifičan doprinos sceni improvizacijom ili manjim odstupanjem od striktnog slova scenarija. Danas ćemo vam predstaviti neke čuvene scene u istoriji filma u kojima se upravo to dogodilo.

1. Gregori Pek u filmu Praznik u Rimu (1953)

Postoji scena u filmu u kojoj Džo Bredli (Gregori Pek) stavi ruku u Usta istine i pravi se da su je ona zagrizla. Njegova koleginica u filmu, Odri Hepbern, je, naravno, odreagovala burno na ovu šalu. Njena reakcija je bila autentična, budući da nije očekivala ovu Gregorijevu improvizaciju. Snimak je ostao u filmu i danas važi za verovatno najpoznatiju scenu iz Praznika u Rimu.

2. Marlon Brando u filmu Kum

Marlon Brando je dosta improvizovao u svojoj glumačkoj karijeri, pa je tako i kao mafijaški bos Vito Korleone u Kumu dopustio svojoj kreativnosti da se umeša u snimanje prve scene filma. Naime, tokom razgovora sa pogrebnikom Bonaserom, u kojem mu Vito objašnjava šta za njega znači prijateljstvo, možemo da primetimo da istovremeno mazi mačku u svom krilu. Ove životinje nema nigde u scenariju filma, niti romanu Marija Puzoa, već se radilo o slučajnom posetiocu filmskog studija, kojeg je Brando bez mnogo razmišljanja stavio u krilo i nastavio da glumi kao da se ništa nije desilo.

3. Bil Marej u filmu Izgubljeni u prevodu

Ako ste videli ovaj film Sofije Kopole verovatno se sećate poslednje scene sa Bilom Marejom i Skarlet Johanson. U scenariju je pisalo da njih dvoje samo treba da se zagrle, međutim Marej je na svoju ruku odlučio da nešto šapne u uvo svojoj partnerki u filmu. Njegova ideja je očigledno bila efektna, s obzirom na činjenicu da filmski fanovi i dan danas raspravljaju o tome šta joj je tačno rekao.

4. Ričard Gir u filmu Zgodna žena

Da li se možda sećate scene u kojoj Ričard Gir nudi ogrlicu Džuliji Roberts? Glumica je krenula da je uzme, kada je Gir iznenada zaklopio kutiju u kojoj se nalazila. Oboje su se nasmejali njegovoj šali, a scena je završila u filmu iako se radilo o Girovoj improvizaciji.

5. Džoni Dep u filmu Pirati sa Kariba: Tajna Škrinje

Džoni Dep je dosta radio na liku kapetana Džeka Speroa i može se reći da je najzaslužniji za veliki uspeh ove serije filmova. U jednoj sceni drugog dela Pirata sa Kariba, Džek Sperou izvodi kratku i zaraznu pesmicu ponavljanjem rečenice „I’ve got a jar of dirt“. U scenariju nigde nije naznačeno da bi rečenicu trebalo otpevati na ovaj način. Plod njegove improvizacije su i ikonične rečenice kao što su: „Now bring me that horizon“ i „You’re not a eunuch are you?“.

coversimpsons Simpsonovi ubačeni u stvarni život food-fight-turns-violent_cover Stvarno bizarna hapšenja kissing-2353862_960_720_cover 5 rečenica koje srećni parovi izgovaraju svakog dana then-now-share-your-pictures-of-everlasting-friendship-4-59282c35bf6db__700_cover Prijateljstva koja traju · · · ·