cover www.nssmag.com
KULTURA · muzika

Ljubitelji rep muzike skloni su da se prilikom slušanja ovog žanra okrenu domaćim autorima ili onim „preko okeana”. U tom kontekstu Evropa biva nepravedno preskočena, što je prava šteta. Upoznajte se zato sa ovih 5 repera i saznajte šta to trenutno nudi italijanska muzička scena. Verujte mi, nećete se razočarati.

Piše: Isidora Spasić

Mahmood

Pobednik ovogodišnjeg najvažnijeg muzičkog festivala u Italiji – Sanrema, i ujedno predstavnik na Evroviziji koja će se održati u Izraelu, jeste ovaj mladi reper. Njegova pobeda bila je pravo iznenađenje koje je izazvalo mnoge kontroverze. Alessandro Mahmoud rođen je u Milanu. Majka mu je Italijanka, a otac Egipćanin, pa se ova dva uticaja jasno oslikavaju i u njegovoj muzici. Pesma sa kojom je pobedio zove se Soldi, što znači pare, ali ovde one nisu iskorišćene u očekivanom rep kontekstu. Dakle, ne govori se o novcu kao nekoj posebnoj vrednosti, već faktoru koji razara njegovu porodicu.

Achille Lauro

I ovaj mladi reper nastupao je na ovogodišnjem Sanremu sa pesmom Rolls Royce, koja je postala instant hit zahvaljujući svom rockabilly vajbu. Rođen u Rimu, Achille Lauro, čije je pravo ime Lauro De Marinis, sebe smatra za anti repera i hip-hop muzičara koji ruši stereotipe mačizma. Zbog toga često nosi šminku i žensku odeću, što je svakako netipičan stajling za muškog rep muzičara. Njegove trep melodije obiluju zvucima sambe i onima iz dalekih tropskih krajeva, što ga takođe izdvaja od ostatka italijanske muzičke scene.

Coez

Predstavnik mekšeg repa sa old school pristupom, gde su reči posebno važne, svakako je Silvano Albanese (tj. Coez). U januaru ove godine izbacio je pesmu sa kojom proslavlja deset godina svog rada na muzičkoj sceni. Ispostavilo se da je to bio dobar potez, jer je ova numera postala izuzetno popularna, i nema italijanske radio stanice koja je ne pusti barem jednom u toku dana. U refrenu pesme kaže: Oggi voglio andare al mare anche se non è bello, što znači: Danas želim da idem na more iako vreme nije lepo. To je definitivno nešto sa čime svi možemo da se poistovetimo.

Young Signorino

Mnogi će zbog fizičke sličnosti i mnogobrojnih tetovaža pomešati Young Signorino-a sa Achille Lauro-m, ali vodite računa, jer pravi kralj italijanskog andergraund repa može biti samo Young Signorino! Ovaj devetnaestogodišnjak, koji je oženjen i ima dete iz prethodne veze, napravio je pravu pometnju na rep sceni. Sebe naziva sinom Satane, i kaže kako je većinu pesama napisao pod uticajem droga, zbog kojih zamalo nije izgubio život. Paolo Caputo (Young Signorino) je na početku bio ekstravagantna pojava, da bi zbog svojih ironičnih tekstova postao jedna od najintrigantnijih ličnosti trenutno popularne italijanske muzike.

Priestess

U svetu rep i trep muzike, gde su uglavnom zastupljene muške individue, bio je red da se na kraju upoznate i sa jednom damom iz Italije. Njeno pravo ime je Alessandra Prete, i ona je glas nove mlade generacije. Sa svojim dobro stilizovanim spotovima i popularnim temama koje se vrte oko života i ljubavi, Priestess se profilisala kao jedna od glavnih reperki. Sveže trep melodije kreiraju pesme koje se odmah pamte i dugo odzvanjaju u ušima. Uostalom, poslušajte i sami.

Dani Darka Rundeka Dani Darka Rundeka u Domu omladine 51085784_1972241946416373_806634346118119424_n Koncert pijaniste Jevgenija Sudbina na Kolarcu maxresdefault-34 Harmonikaši obradili Majkla Džeksona 10003210-66922910-7851af2712e994423d2399b4830dcover Najbizarniji zahtevi poznatih muzičara za „bekstejdž“ njihovih koncerata · · · · · · ·