art-of-negotiation-4
U VAZDUHU · karijera

Pregovaranje je korisna veština u svakom aspektu vašeg profesionalnog života. Bilo da tražite veću platu, želite da prodate svoj proizvod ili uslugu klijentima ili učestvujete u sklapanju ugovora o saradnji, ako niste sposobni da se izborite za sebe ili svoju kompaniju, završićete u gorem položaju nego da ste bili upućeni u neka jednostavna pravila pregovaranja.

U tekstu koji sledi otkrićemo vam neka od njih, koja vam mogu pomoći da još više napredujete u vašoj karijeri.

1. Pucajte visoko

Često želimo da igramo na sigurno pa iz tog razloga tražimo manju platu/honorar nego što stvarno mislimo da vredimo ne bi li povećali svoju šansu da dobijemo posao. To nije dobro. Na ovaj način otkrivamo slabost i navikavamo naše nadređene da ne očekuju puno otpora od nas kada je u pitanju zarada. Bolja taktika je da tražimo i malo više novca nego što je realno, kako bi pregovaranjem došli do niže cifre koja nam takođe odgovara.

2. Ne paničite

Da, znamo, to je lakše reći nego pokazati u stvarnosti. Mnogi od nas će naglo promeniti ponašanje kada čuju nešto što nam se ne sviđa, a tako samo postaju ranjivi na napade osoba jače volje koje znaju šta hoće i spremne su da se bore za to. Ako naučite da stoički slušate i dobre i loše vesti, ljudi će znati da imaju na koga da se oslone u teškim trenucima i shodno tome biće spremni da vas više plate.

3. Vodite računa da obe strane budu zadovoljne posle pregovora

Dogovor u kojem jedna strana smatra da je previše loše prošla nije dobar recept za harmoničnu saradnju u budućnosti. Čak iako vam pođe za rukom da dobijete sve što ste tražili, to ne znači da je to dobro za vas u dugom roku. Cilj je da vaše usluge i dalje budu tražene, a ne da maksimizirate profit u samo jednoj transakciji. Objasnite ljudima koji su vas angažovali zbog čega je ugovor dobar i za njih i otkrijte kako ćete im pomoći da unaprede svoj biznis.

4. Obratite pažnju na govor tela

Govor tela je veoma bitan ako vam je cilj da ubedite druge da je ono što govorite ispravno. Vodite računa da nemate prekštrene ruke ili noge kada pregovarate jer na taj način odaljavate ljude od sebe, umesto da ih približite svojoj viziji saradnje od koje ćete imati obostrane koristi.

5. Ne dozvolite da vam se ego umeša u pregovaranje

Ne doživljavajte stvari previše lično. U pitanju je ipak samo biznis. Niste tu da bi pravili prijatelje, već da zajedno radite na različitim poslovima. Naravno, ne treba da tolerišete nipodaštavanje, ali ni da shvatate svako profesionalno neslaganje kao udar na vašu ličnost. Kada pregovarate, rezultati su ti koji treba da imaju prioritet u odnosu na sve drugo.


youtuber-2838945_1280 Kako da znate da je vreme za promenu karijere 6640710-63324910-16-0-1539341003-1539341076-1500-1-1539341076-728-3bcc369a4a-1539674827 Kako da se zaista založite za sebe Kreativnost 1 Radionica za lični razvoj: Opstati kreativan u nekreativnom svetu Kreativnost 1 Opstati kreativan u nekreativnom svetu · · ·