BeFunky-collage
KULTURA · knjige

Znamo da vam se sigurno desilo da ste ušli u bioskopsku salu presrećni što su neki od vaših omiljenih likova konačno pronašli put do velikog platna, a da ste iz nje izašli sa daleko manje entuzijazma. Isto se desilo i nama i zato sad uvek oprezno pristupamo svakoj novoj filmskoj i serijskoj adaptaciji voljenog štiva.

Čitanje knjige je veoma intimno iskustvo, gde imamo mogućnost da u glavi zamislimo čitav svet, likove i događaje koji su nam autori predstavili na stranicama. Koliko god da je dobro urađena njihova tranzicija u vizuelnu sferu, uvek će biti nešto što nismo očekivali. Međutim, kod sledećih adaptacija se većina čitalaca i gledalaca složila da nešto baš i nije kako treba.

Skarletno slovo – Natanijel Hotorn

Originalno književno delo iz 1850. godine doživelo je brojne adaptacije, ali najgorom se naširoko i nadugačko smatra film iz 1995. godine. Glavne uloge tumače Demi Mur, Geri Oldman i Robert Duval, a najčešće zamerke na film odnose se na izmenu mnogih ključnih detalja, uključujući i sam završetak. Film je „nagrađen“ i Zlatnom malinom za Najgori rimejk ili nastavak.

Stakleni zamak – Džanet Vols

Memoar prikazuje disfunkcionalnu porodicu autorke i njeno teško odrastanje u okruženju siromaštva, alkoholizma i roditeljskog nasilja. Filmska adaptacija pohvaljena je zbog odličnih uloga Bri Larson i Vudija Harelsona, ali i kritikovana zbog „pročišćavanja“ nekih aspekata priče i okruženja. Utisak nekih kritičara je da nije bilo dovoljno sirovosti i istine.

Zlatni kompas – Filip Pulman

Voljena trilogija za mlade odrasle pod nazivom Njegova mračna tkanja došla je na red za adaptaciju 2007. godine, takođe kroz tri filma. Sve je pošlo toliko loše da je izašao samo jedan film, omražen i od fanova i od kritičara. Ceo proces snimanja trajao je pet godina, sa nekoliko izmena za mesto reditelja i scenariste i sa razvodnjenim i bljutavim epilogom. Na sreću, uskoro nas očekuje serija koja će nadamo se isprativiti ovu nepravdu.

Divne kosti – Alis Sebold

Ovaj roman sa veoma teškom temom silovanja i ubistva mlade devojčice nije baš najsrećnije prenet na veliki ekran. U filmu su sjajne role ostvarili Serše Ronan i Stenli Tuči, ali mnogi smatraju da je to jedino što on ima da ponudi. Gubi se ravnoteža između različitih tonova prikazanih u knjizi i naracija nije upečatljiva kao na njenim stranicama.

Devojka iz voza – Pola Hokins

Triler Pole Hokins bio je bestseler, baš kao i žanrovski sličan roman Iščezla iz 2012, samo što za razliku od njega, Devojka iz voza nije dobila adekvatnu filmsku adaptaciju. Zanimljiva premisa i odličan književni predložak nisu bili dovoljni da speru gorak ukus filma. Njegova najsvetlija tačka je Emili Blant koja briljira u glavnoj ulozi, ali sve ostalo je nekoliko nivoa ispod.

Tranzit korice FINAL City letnja preporuka #6: Roman „Tranzit“ spisateljice Rejčel Kask pjimage - 2019-08-04T221529.498 Stiven King je napisao novi završetak čuvene knjige „Uporište” BeFunky-collage (14) Ove knjige morate da pročitate bar jednom u životu Pas-cover Preporuka za čitanje: Ivan Tokin „Pas“ · · · ·