photo-1512514323919-53f349a629f9
KULTURA · knjige

Jesen je definitivno idealno vreme za čitanje. Priznajemo da je pravo uživanje izležavati se sa knjigom na plaži u letnjem periodu, ali nam ne smeta ni kada ušuškani ispod ćebeta čitamo naše omiljene romane tokom zimskih praznika, no, ipak je nekako poseban osećaj kada se prihvatimo nove knjige prvih nedelja jeseni. Još ako pored sebe imamo ukusni topli napitak, ništa nam više ne treba u životu!

Sledećih 5 romana i kolekcija priča su savršeni za ovo doba godine pa vam preporučujemo da ih stavite na vašu lista knjiga koje bi trebalo da pročitate ove jeseni (ako već niste).

1. Edgar Alan Po Sabrane priče

Oktobar ne bi smeo da prođe bez ijedne pročitane priče ovog američkog pisca. Po je poznat kao autor nekih od najpoznatijih horor priča, ali ne treba zaboraviti da je bio pionir i u detektivskoj prozi. Nećete pogrešiti ako izaberete bilo koje književno delo iz ove kolekcije, a najbolje bi bilo da ih sve pročitate.

2. Šarlot Bronte Džejn Ejr

Možda ste već gledali istoimeni film po knjizi, ali ništa vas neće pripremiti na zadovljstvo koje ćete doživeti kada prvi put pročitate Džejn Ejr britanske spisateljice Šarlot Bronte. Neki bi ga okarakterisali kao roman o odrastanju, dok bi drugi rekli da je pre u pitanju ljubavni roman, a mnogi će reći da je njegov značaj pre svega u prikazivanju i kritici društvenih uslova u Engleskoj na prelazu iz 18. u 19. vek. On je, naravno, sve to i još mnogo toga više.

3. Kazuo Išiguro Ostaci dana

Jesen je vreme za kontemplaciju, a ništa vas neće naterati da razmišljate o smislu sopstvenog života kao ovaj upečatljiv roman Kazua Išiguroa. Reč je o ostarelom engleskom batleru koji se priseća ključnih momenata iz svog života, među kojima su i neke propuštene šanse koje su ostavile duboke posledice na njegovo duševno stanje.

4. Agata Kristi Deset malih crnaca

Osmoro ljudi različitih profesija dobija poziv od misterioznog bračnog para da dođu u njihovu vilu na ostrvu. Kada se oni tamo pojave, međutim, saznaće da njihovi domaćini nisu prisutni već će ih samo dočekati kućepaziteljka i batler sa odgovarajućim instrukcijama. Nakon što jedan od gostiju umre od trovanja cijanidom, ostalima će postati jasno da se svi nalaze u opasnosti. Mnogi bi se složili da je ovo najbolji roman Agate Kriste pa ako volite misterije, nećete pogrešiti ako izaberete Deset malih crnaca za svoju jesenju lektiru.

5. Margaret Atvud Slepi ubica

Roman Slepi ubica je 2000. godine nagrađen prestižnom Buker nagradom što bi bilo dovoljno da vas zaintrigira da mu pružite šansu. U pitanju je kompleksna priča puna intriga, romanse, politike i misterije koja će vam u potpunosti zaokupiti pažnju do poslednje stranice.

000toni Uspešni autori koji su počeli da pišu u kasnijim godinama Dositejevo pero Dva Dositejeva pera Kreativnom centru Devojčica iz svetlucave doline Nova knjiga za decu čuvene norveške spisateljice pexels-photo-129062 Gosti hotela najčešće zaboravljaju ove knjige · · ·